fredag 8. mai 2015

Helikopterhavari

UD vet i skrivende stund ikke hvem dette gjelder. Jeg kan imidlertid si følgende om helikoptertypen Mi-8, dersom det er typen brukt i denne ulykken: Etter mange ulykker med typen i FN regi, den ble jo leid inn i stort antall, diskuterte vi dette i IFALPA`s Helicopter Committee sent på 90-tallet. Vi mente at typen var direkte farlig å fly med, spesielt med passasjerer. Med kun last var det flygerne det gikk ut over, men de visste vel hvor dårlig stelt det var på den tiden med vedlikehold. Det er fremdeles grunn til å advare mot helikoptertypen. Utover de så er ikke dette et spesielt helsebringende område å fly i. Du husker kanskje historien om alle de Red Eye MANPADS USA pøste inn til Taliban i nabolandet da de kriget mot Sovjet.


Det var en Mi-17 som havarerte. Den er videreutviklet fra Mi-8 og har bedre statistikk.

Pakistan helicopter crash kills foreign envoys

  • 10 minutes ago
  • From the section Asia




Map of Pakistan

The ambassadors of Norway and the Philippines are among at least six people killed in a helicopter crash in northern Pakistan, the army says.
The military helicopter reportedly crashed during an emergency landing in the Naltar valley region.
The diplomats were travelling to Pakistan's Gilgit-Baltistan territory - part of the disputed Kashmir region.
They were due to attend the inauguration of a chairlift project built by the air force for tourists.
Pakistani Prime Minister Nawaz Sharif was scheduled to inaugurate the facility, but his aircraft turned back from Gilgit after reports of the crash.
The cause of the crash is not yet known.

Pakistans forsvar: Norges ambassadør i Pakistan omkom i helikopterulykke


Minst seks personer skal være omkommet i ulykken, ifølge pakistansk avis.


Pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet (UD) sier til Aftenposten at UD er kjent med ulykken og at de jobber med saken.

Hun kan hverken bekrefte eller avkrefte om den norske ambassadøren er blant de omkomne.
Den pakistanske avisen The Express Tribune skriver at minst to piloter og fire utenlandske passasjer er omkommet, og siterer en forsvarskilde på Twitter.
Også diplomater med familie fra Polen, Nederland, Malaysia, Indonesia og Filippinene skal være blant de omkomne og skadede, ifølge forsvarskilden.

Traff skole

Express Tribune skriver at helikopteret skal ha kræsjet i en skole, men det er usikkert om noen der ble drept eller skadet.
Det er et MI-17 helikopter som kræsjlandet i Gilgit nordøst i landet. Tilsammen var det seks pakistanere og elleve utlendinger om bord. Det var to andre helikoptre som fløy i sammen med det som styrtet, skriver Express Tribune.
Årsaken til kræsjet er foreløpig uklar.

Kondolerer

Pakistans statsminister sier til Radio Pakistan at han vil uttrykke sine kondolanser etter den tragiske hendelsen. Statsministeren skulle egentlig reise til Gilgit, men som følge av ulykken returnerte han til Islamabad.
Helikopteret var én av en gruppe på tre som fraktet en delegasjon av utenlandske diplomater og deres følge til området Gilgit-Balistan, som er en del av den omstridte regionen i Kashmir.

Taliban?

Det pakistanske militæret opplyser at det dreier seg om en ulykke. Talsmann Muhammad Umar Khorasani i Taliban i Pakistan opplyser i en uttalelse at de skjøt ned helikopteret. De skriver videre at Pakistans statsminister Nawaz Sharif var målet, men at han befant seg i et annet helikopter.  En BBC-reporter i Pakistan opplyser også om at Taliban i Pakistan har kommet med denne uttalelsen.
Muhammad Umar Khorasani uttalte seg også til blant andre nyhetsbyrået Reuters i desember i fjor i forbindelse med angrepet mot en skole i Peshawar der minst 141 personer ble drept. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.