torsdag 1. oktober 2015

Forsvarssjefens fagmilitære råd - NRK

Hærtillitsvalgt: – Fagmilitær dumskap å flytte helikoptre

Samtidig som forsvarssjefen foreslår å styrke Hærens tilstedeværelse i Nord-Norge ligger det inne i dagens rapport å fjerne alle helikoptrene de samarbeider med fra området. Dumskap og moralsk problem, mener hovedtillitsvalgt.
Medisinsk evakuering med Bell-helikopter og Pål B. Nygaard (innfelt)
MEDISINSK EVAKUERING: Helikoptrene som nå er foreslått flyttet er sentrale i evakuering hvis soldater blir skadd. Så sent som i begynnelsen av september var forsvarssjefen selv på besøk i Nord-Norge og fikk se soldater øve på slike evakueringer. Hovedtillitsvalgt Pål B. Nygaard reagerer på forslaget om å fjerne helikoptre fra området.
Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret, Øyvind Bye Skille / NRK




I det ferske rådet fra forsvarssjefen foreslås det å flytte Forsvarets Bell-helikoptre fra Bardufoss i Troms – for å samle alle i ett fagmiljø på Rygge flystasjon i Østfold.
– Hvis forsvarssjefen vil fjerne den dedikerte helikopterstøtten fra Hæren er det ikke et fagmilitært råd. Det er fagmilitær dumskap, sier hovedtillitsvalgt Pål B. Nygaard i Hæren til NRK.
Den tillitsvalgte i Norges Offisersforbund reagerer svært sterkt på forslaget som innebærer at Hæren ikke lenger vil kunne øve regelmessig og effektivt sammen med Forsvarets største helikopterenhet.
Øvelse av evakuering av skadd soldat i helikopter
Bell-helikoptrene brukes i dag til blant annet medisinsk evakuering. Her sees en øvelse på en slik evakuering i 2009.
Foto: Erik Drabløs / Forsvaret

Bell-helikoptrene er i dag i bruk for raske forflytninger av mannskaper der det trengs, og er særlig viktig for å kunne frakte soldater til medisinsk behandling om de skulle bli skadd.

Slik medisinsk evakuering var svært viktig for Hærens soldater da de var utplassert i Afghanistan, og samarbeid med helikoptre ble ansett som en forutsetning for å kunne reise ut i kamper.

Hærsjefen: Kan i verste fall føre til at liv går tapt

Øverste leder for Hæren, generalinspektør Rune Jakobsen, har selv sittet i Forsvarets ledergruppe og har vært med på å lage forslaget der flyttingen ligger inne. En flytting som skyldes harde valg og pengeprioriteringer.
Rune Jakobsen
Generalinspektør Rune Jakobsen i Hæren er tydelig på at han helst skulle fortsatt å ha helikoptre i Nord-Norge.
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Mangel på helikoptre betyr at det tar lengre tid å få evakuert skadet personell. Noe som i verste fall kan medføre at vi mister folk som ellers kunne overlevd om de ble evakuert, sier Jakobsen til NRK.

Generalinspektøren for Hæren forteller at Forsvaret som helhet også mister en viktig ressurs for å kunne reagere hurtig mot trusler.
– Det er noe jeg beklager sterkt fordi det innebærer at vi ikke kan understøtte Brigade Nord i en stridssituasjon med medisinsk evakuering. Det er et moralsk problem som jeg håper politikerne vil gjøre noe med i den pågående prosessen, sier Jakobsen.
CV90 på Akershus festning
I det fagmilitære rådet står det at Hæren skal styrkes med mekaniserte enheter i Troms og Finnmark. Det snakkes da om stridsvogner eller stormpanservogner som denne CV9030 under en oppvisning i Oslo.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Styrker Hæren i nord

Samtidig som helikoptrene flyttes vekk fra Nord-Norge ønsker forsvarssjefen å satse betydelig i området om han får økte budsjetter.
Etter planen skal Hæren flytte flere av sine tyngre kjøretøyer som Leopard-stridsvogner og CV90-stormpanservogner til Nord-Norge. Det planlegges også ny tilstedeværelse fra Hæren i Finnmark.
Forslaget om å flytte Forsvarets helikoptre til Rygge flystasjon ligger derimot inne uansett om det kommer mer penger eller ikke.
– Det er dramatisk for Hæren. Helikopterstøtten har vi hatt siden 1963, og Afghanistan-oppdraget med helikopterstøtte har jo bevist gang på gang hvor viktig det er å ha denne type ressurs tilgjengelig, sier hovedtillitsvalgt Nygaard.

Forsvarssjefen innrømmer problem

Haakon Bruun-Hanssen i stridsutrustning på besøk hos Hæren
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var selv i Troms i begynnelsen av september og fikk delta på skarpskytterøvelser og medisinsk evakuering.
Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret

I det fagmilitære rådet legges det vekt på et styrket helikoptermiljø på Rygge med bedre evne til å hjelpe spesialstyrkene og politiet på Østlandet i beslutningen om flytting.

Også forsvarssjefen innrømmet på fremleggelsen at akkurat dette punktet er utfordrende.
– Vi skaper en utfordring for oss selv med mindre mobilitet og mangel på medisinsk evakuering i Hæren, sier Haakon Bruun-Hanssen.
Han mener likevel at det kan løses på andre måter.
– Det er viktig at vi kan utnytte kystvakthelikoptrene til evakuering, og også eventuelt samarbeid med det sivile samfunn, sier forsvarssjefen.

700 jobber på Andøya i fare: – Tror aldri Stortinget går med på å legge ned flybasen

– Det er vanskelig å beskrive hvor viktig Orion-basen er for Andøya. Dersom en så stor virksomhet legges ned, vil det få store konsekvenser for hele Vesterålen, sier Andøy-ordfører Jonni Solsvik.
Ordførar Jonni Solsvik i Andøy kommune
Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) har bestemt for å ha et optimistisk utgangspunkt til tross for forsvarssjefens forslag som ble lagt fram i dag.
Foto: Tone Gullaksen / NRK



Ofot-regionen har skutt gullfuglen, og blir Forsvarets spydspiss i nord, dersom forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd blir gjennomført, mens Vesterålen kan bli taperen.
Bruun-Hanssen foreslår å legge ned Andøya flystasjon innen 2021 og flytte alt til Evenes. Kystvaktens base på Sortland legges ned og flyttes til Ramsund nå dette blir «kostnadseffektivt».
Det er i dag 300 arbeidsplasser på Andøya flystasjon og 80 på Sortland.
– De samfunnsmessige konsekvensene blir store ved en nedlegging. Indirekte snakker vi om en plass mellom 600 og 700 arbeidsplasser i Andøy. I tillegg blir en av de mest innovative næringsklyngene knyttet til sivilt-militært samarbeid i Nord-Norge borte, som Andøya Space Center og det som skjer ved Høgskolen i Narvik, sier ordfører Jonni Solsvik til NRK.

Orion-flyene blir for dyre

I dag er det overvåkingsflyene Orion som driver maritim overvåkning i nordområdene fra sin base på Andøya.
Men som NRK tidligere har fortalt, og som forsvarssjefen i dag ga råd om, kan flystasjonen bli lagt ned og erstattet med ubemannede overvåkningsdroner plassert på Evenes.
Bruun-Hanssen legger ikke skjul på at det er høye kostnader som gjør at han ønsker å fase ut Orion-flyene og legge ned på Andøya.
– Det er noen kapasiteter som tas bort og forringes. Vi mister evnen til å gjøre det fra fly, men vi har andre plattformer som er i stand til å dektere og følge undervannsbåter. sier forsvarssjefen til NRK.
– Dette er kostnadsspørsmål og jeg ønsker å bruke pengene til å prioritere til andre deler av forsvaret som er viktigere for framtiden, sier han.

Håper og tror Andøya berges

Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) har bestemt for å ha et optimistisk utgangspunkt til tross for forsvarssjefens forslag som ble lagt fram i dag. Han tror at når regjeringen og Stortinget får alle regnestykker på bordet til våren, vil de innse at Orion-basen har livets rett.
Orionfly inn for landing
Et Orion-fly inn går inn for landing på Andøya flystasjon.
Foto: Per Thrana

– Jeg er ganske trygg på at Stortinget er blir opptatt av å få alle relevante tall på bordet før de tar sin endelige beslutning. Forsvarssjefen understreker jo samtidig viktigheten av å ha en fullverdig maritim overvåking i nord. Jeg stoler fullt ut på at alle regnestykker kommer på bordet. Jeg tror de vil tale for Forsvaret og flystasjonen på Andøya sin fordel, sier ordføreren til NRK.
Solsvik har merket seg at forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen anbefaler at forsvarsbudsjettet økes med 3 milliarder kroner årlig.
– Dersom han får disse pengene vil han prioritere maritim overvåkning i nordområdene. Det er helt i tråd med det ekspertutvalget har pekt på, nemlig at Nato og Norge må prioritere en slik overvåking. Orion-flåten på Andøya er Norges kanskje viktigste bidrag til en slik overvåking, sier Solsvik.
Han skjønner ikke forsvarssjefens regnestykke.
Hvorfor skal man investere andre steder for å opprettholde en overvåkingskapasitet når man har en operativ stasjon som er i stand til å gjennomføre de operasjonene uten investeringer, spør ordføreren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.