Skickade mail med ”absolut sekretess” via Hotmail
”Absolut sekretess”. ”Strikt konfidentiellt”. ”Ej avsett för spridning”. Inför Sjöfartsverkets kontroversiella helikopteraffär diskuterades känsliga frågor med regeringskansliet på en privat Hotmailadress – och ingenting diariefördes.
Artikeltexten fortsätter längre nerHoppa till artikeltexten
Kanslirådet Magnus Oldenburg på regeringskansliet har haft en omfattande mejlkorrespondens med Sjöfartsverket om helikopterköpet. Men istället för att kommunicera den vanliga vägen och låta korrespondensen diarieföras, har kanslirådet skickat och tagit emot mejl om helikopteraffären på sin privata hotmailadress. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Inget av epostmeddelandena har diarieförts.
Magnus Oldenburg säger att han inte brukar kommunicera via sin privata mejladress, och att han inte minns kommunikationen med Sjöfartsverket via Hotmail.
– Jag kommer inte ihåg vad orsaken var till det måste jag säga, säger han.
Reporter: Det finns ju ett skäl det skulle kunna vara, och det är ju att det inte syns då när det inte diarieförs?
– Ja, just det. Jo, jag förstår att det skulle kunna… det syns inte nej, antar jag.
Diskuterade hur kritik skulle hanteras
På Hotmail diskuterar de statliga tjänstemännen argument och planer för att säkra miljardaffären med Agusta Westland. Man diskuterar också hur man ska hantera kritik mot helikopterköpet.
Uppdrag granskning har på olika vägar kommit över ett stort antal mejl som avslöjar spelet bakom miljardaffären – mejl som aldrig skulle nått offentligheten. Och trots att flera inleds med citat: ”informellt”, ”inte avsett för spridning”, ”Strikt konfidentiellt” och ”skickat med absolut sekretess” handlar det inte om någon mörkläggning utan är bara en brist i diarieföringen, säger Magnus Oldenburgs chef på regeringskansliet.
– I det här fallet så övervägde de praktiska skälen. På flera av de här mejlen handlar det ju om tider utanför kontorstid, det var helger och kvällar. Här övervägde de praktiska skälen att man faktiskt tvingades använda den privata mejladressen, säger Hans Brändström.
Reporter: Jag tar upp de fyra första mejlen här. Alla fyra är på kontorstid, på vardagar.
– Ja, det är de. Men det kan även i sådana fall ha varit så att han inte varit på kontoret utan befunnit sig ute någon annanstans. Där han inte har tillgång till jobbmejlen. Det kan inte uteslutas.
Reporter: Men det kan väl också vara så att han inte vill att dom ska diarieföras och därmed bli offentliga?
– Nej, det här är ju en fråga som jag är övertygad om att alla våra medarbetare har god kännedom om vilka krav som gäller när det handlar om diarieföring. Här har det brustit och det beklagar jag, men jag har inte intrycket av att man gjort det här för att dölja någonting.
”Det ser ju jättekonstigt ut”
Jan Hyllander fick 2011 i uppdrag av regeringen att bland annat se över statens helikopterresurser. Han är den utomstående person som förmodligen följt Sjöfartsverkets helikopteraffär mest noggrant. Men han hade ingen aning om konversationerna som skett på privata Hotmailadresser.
– Det som jag och andra centralbyråkrater i regeringskansliet har fått lära oss är ju att du hanterar inte tjänstefrågor på privata Hotmailadresser. De går ju genom din tjänstemailadress.
Han reagerar också över att ingen av korrespondensen som skett via privata mejlkonton blivit diarieförd på Regeringskansliet.
– Det är ju det som är en av huvudpoängerna med att man ska hantera sådana här tjänsteärenden med tjänstemejladresser. Det ser ju jättekonstigt ut, säger Jan Hyllander.
På Hotmail även med helikopterförsäljare
Redan i våras kunde Uppdrag granskning avslöja att Sjöfartsverket i hemlighet korresponderade med helikopterföretaget Agusta Westlands agent via privata mejlkonton och Hotmailadresser. Inte heller de mejlen diariefördes. Till och med den första miljardofferten på helikopterköpet sköttes helt utan insyn på privata mejl.
– Jo, naturligtvis. Det får man inte göra. Man måste använda den officiella vägen. Alternativt att diarieföra det man faktiskt skickar på en privat adress, sa ställföreträdande generaldirektören Noomi Eriksson då.
Sjöfartsverket: ”Offentlighetsprincipen var direkt kontraproduktiv”
När Uppdrag granskning frågar varför Sjöfartsverket använt ett privat mejlkonto också användes mellan Sjöfartsverket och Näringsdepartementet kallar myndigheten en annan grundbult i den svenska demokratin – offentlighetsprincipen – för ”kontraproduktiv”.
”Vi befann oss i ett exceptionellt läge där offentlighetsprincipen var direkt kontraproduktiv. /…/ Det är inte vårt arbetssätt att använda privat e-post och det är väldigt olyckligt att vi gjorde det i det här fallet”, skriver Sjöfartsverket i ett skriftligt svar.
Anmäler Sjöfartsverket till Justitiekanslern
De gjorde en miljardinvestering utan riksdagens godkännande, och använde privata mejladresser utan insyn. Nu anmäls Sjöfartsverket till Justitiekanslern, JK, av en riksdagsledamot.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.