Har betalt husleie til skatteparadis
Forsvaret fant 10 mulige lovbrudd
Departementet fryktet omfattende misligheter i Forsvaret. Granskningen avdekket 10 mulige lovbrudd og en lang rekke kritikkverdige utbetalinger.
Konklusjonen står i direkte motsetning til hva FD hevdet i en pressemelding om saken tirsdag kveld. Her hevdet man at Forsvarssjefens internrevisjon hadde «avkreftet samtidig mulige misligheter», og at ABC Nyheters artikkel ikke var riktig.
Først fredag formiddag besvarte Forsvarsdepartementets spesialrådgiver Birgitte Frisch et spørsmål om hva som ikke var korrekt i artikkelen.
«Vi ønsket å justere det etterlatte inntrykket din artikkel ga om at det var misligheter i Forsvaret. For å balansere dette inntrykket, ønsket vi å få frem vår side av saken noe som resulterte i nettsaken vi la ut», skriver hun i epost.
10 mulige lovbrudd
Den økonomisk mest alvorlige saken hvor Forsvarssjefens internrevisjon (FSJ IR) ikke vil utelukke misligheter omhandler et innkjøp av fallskjermutstyr til 23,5 millioner kroner.Her stilles det spørsmål ved både til anbudskonkurransen, selve utbetalingen og beregningen av moms.
Les også: Frykter Forsvaret er lurt for 264 millioner
De ni andre sakene gjelder mindre summer.
De handler alle om ansattes brudd på karantenetiden, salg av tjenester til Forsvaret mens man er ansatt, samt ukorrekt avlønning av personer som skulle gått på pensjonistvilkår.
Bruker skatteparadis
I den opprinnelige rapporten fra Forsvarsdepartementet opererte en med 68 mistenkelige saker. 18 av dem ble ansett som potensielt svært alvorlige og fikk «rødt flagg», mens 30 var oransje og 20 gule.Blant «gråsonesakene» - som neppe er brudd på Straffeloven, men kan skade statens omdømme og være et brudd på etiske retningslinjer - finner enn flere utbetalinger til skatteparadis.
En konkret sak som beskrives omhandler en norsk forsvarsattache. Her er det inngått husleieavtale med en privatperson «i ett østeuropeisk land, husleien går til et selskap registrert i Panama med bankforbindelse i Latvia».
Og videre: «selskapet i Panama kan være et postordreselskap. Den latviske banken har vært involvert i omfattende saker knyttet til skatteunndragelse, og kombinasjonen av postkasseselskap i Sør-Amerika og bankforbindelse i Latvia er en kjent konstruksjon for å hvitvaske penger og undra skatt».
Konklusjonen er at «å bidra til skatteunndragelse må sies å være et brudd på Etiske retningslinjer for statstjenesten».
Omfattende «gråsoner»
I tillegg mener granskerne at et ikke nærmere spesifisert antall av de øvrige 58 sakene ligger i en gråsone. Her mener internrevisjonen at «det har vært brudd på etiske retningslinjer, eller på andre lover», men ikke på straffeloven.Grunnen til at granskerne snakker om en «gråsone» er at Forsvaret og Forsvarsdepartementet (FD) har ulike definisjoner av hva som er «misligheter».
Forsvaret har valgt å bruke en streng og snever betydning av ordet, og tar i tillegg utgangspunkt i straffelovens forståelse. Forsvarsdepartementet har derimot en løsere og mer utvidet definisjon hvor også brudd på etiske normer og regler kan være en mislighet - for øvrig den samme forståelsen som Riksrevisjonen har.
Man kommer med hele 26 anbefalinger til endringer, blant annet fordi Forsvarets etiske retningslinjer er «bedre egnet til refleksjon enn sanksjon», og at de har gått ut på dato siden de ble lagd for ti år siden.
«"Grunnmuren" som skal sikre Forsvaret mot mulige misligheter er svak», konkluderes det.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.