søndag 9. april 2023

Naval Strike Missile selger meget godt - Jan-Petter Helgesen

 Jeg vil nok en gang benytte anledningen til å foreslå en gjenoppståelse av kystartilleriet utstyrt med flyttbare NSM, spesielt langs Finnmarkkysten. (Red.)


Vellykkede norske presisjonsvåpen

 

NSM på mobil enhet for kystforsvar kjøpt av US Marine Corps - Foto USMC

Salget av de norskproduserte og høyteknologiske missilsystemene Naval Strike Missile som tidligere het Norsk Sjømålmissil og det luftbærende Joint Strike Missile fra Kongsberg Defence & Aerospace har i vinter nådd nye høyder.

KONGSBERG

Jan-Petter Helgesen

Salgssjef Hans J. Kongelf i Missiledivisjonen ved Kongsberg Defence & Aerospace opplyser til Norges Forsvar at de to missilsystemene hittil er solgt til 11 land. Norge og Japan har valgt å bevæpne sine Lockheed Martin F-35-kampfly med JSM-missilet, mens de øvrige landene, inkludert Norge, satser på NSM-missilet som sine angrepsvåpen mot sjømål - enten fra skip eller land. I det norske Sjøforsvaret ble missilet innført i 2012 og brukes i dag fra de fire gjenværende fregattene og seks kystkorvetter.

Et av de nyeste kjøperlandene av NSM er Storbritannia. De fremmet en hastebestilling i vinter.

Ordren betyr at britene får den ønskede kvoten levert så raskt som mulig fra norske lagrene. I Norge blir de eksporterte missilene erstattet med nye kjøp fra Kongsberg, sier salgssjef Kongelf.

Salget av de avanserte sjømålsmissilene er på flere milliarder kroner. Utenom de 11 landene som foreløpig har tegnet seg på kundelisten, legger ikke Kongelf skjul på at mange flere nasjoner er aktuelle for kjøp av de norske sjømålmisseilene.

Selv har salgssjefen bakgrunn fra tjeneste på MTB i det norske Sjøforsvaret. Den gang var de hurtiggående båtene blant annet bevæpnet med det mindre og norskproduserte sjømålsmissilet Pingvin fra Kongsberg som regnes som forgjengeren til NSM. Dette missilet ble trukket fra Sjøforsvaret da den siste motortorpedobåt av Hauk-klassen ble lagt i bøyene i 2008.

-         Pingvin er fortsatt et effektivt våpen. Det brukes den dag i dag med stor effekt i flere utenlandske mariner, fortsetter Hans E. Kongelf.

Sentrale egenskaper på kryssermissilet Naval Strike Missile er lav radarsignatur. Dette skyldes formen på skroget av det 3,96 meter lange missilet. I stedet for å ha rund form som flere av konkurrentene, har Kongsberg valgt å produsere sitt produkt med rektangulær form og kanter. Dermed brytes radarstrålene på en helt annen måte enn om skroget var rundt i formene som på eldre amerikanske Boeing Harpoon-missiler.

Overlegen manøvrering

Videre mener Kongsberg Defence & Aerospace at deres produkt har en overlegen manøvreringsevne i forhold til konkurrentene på sin ferd mot målet. Underveis vil laseren som sitter i det stabiliserende hodet på missilet peke ned på sjøen og beregne bølgehøyden slik at prosjektilet kan fly like over overflaten i høy sjø uten selv å havne i vannet.

Dette sammenstilles med den bildedannelsen fra et bildebibliotek som den infrarøde søkeren benytter. Missilet gjenkjenner dermed målet og styrer mot det. Sammen med manøvreringsevnen, gjør sensorevnen og regneferdigheter at missilet gjenkjenner målskipet. Samtidig blir brannrøret tent. Missilet blir dermed i stand til å trenge gjennom forsvarerens luftvern.

Salgssjef Hans J. Kongelf opplyser at stridshodet på NSM veier 120 kilo. Dette er betydelig mindre enn på de opprinnelige utgavene av Harpoon. Fordelen med et lettere stridshode er imidlertid at missilet får et svakere radaravtrykk og dermed vanskeligere å oppdage under angrep.

-         Nå har også våre konkurrenter innsett fordelen med et lettere stridshode. Rapporter tyder på at Harpoon er i ferd med å redusere vekten av deres stridshode fra 200 til 120 kilo. Årsaken er å forbedre evnen til ikke å bli oppdaget på radar, sier Kongelf.

Et annet poeng er at NSM skroget bare har to vinger i motsetning til andre sjømålsmissil som har fire vingesett. Med bare to vinger blir NSM vanskeligere å oppdage på radarskjermene og dermed verre å stanse for forsvarerne.

Salgssjefen er stolt over at en norsk bedrift har klart å produsere et høyteknologisk missil i verdensklasse. 11 nasjoner har foreløpig kjøpt våpenet og flere antar han vil følge etter. Kjøperne er Norge, Polen, Malaysia, Canada, Tyskland, Nederland, Romania, Spania, Storbritannia, Australia og USA som har kjøpt NSM til både sitt mobile kystvern og for bruk fra fartøyer. Det amerikanske kjøpet skjer via samarbeidspartneren Raytheon Missiles & Defenc i USA..

Utviklet i Norge

Kongsberg startet utviklingen av NSM-prosjektet tidlig på 1990-tallet. Deltakere utenom Kongsberg var Forsvarets forskningsinstitutt og Sjøforsvaret. Samarbeidet mellom de involverte partene har hele tiden vært smidig og godt.

-         At produktet er så avansert at stormakten USA kjøper det i store mengder 20 til 25 år etterpå, er vi ved Kongsberg veldig stolte av, understreker Kongelf.

I det amerikanske forsvarsbudsjettet for 2023 legges det også opp til at amerikanerne kan anskaffe ytterligere 1250 flere NSM fra Kongsberg og den amerikanske partneren Raytheon.

NSM regnes også for å være et billig våpen. Listeprisen for et missil er på mellom 25 til 30 millioner kroner.

Våpenet regnes som flerbruks. Ifølge Kongsberg er det eneste femte-generasjons presisjonsvåpen med en rekkevidde på over 100 nautiske mil eller 185 kilometer.

For det luftbærende JMS er testing i full gang. Våpenet er sluppet fra F-35 uten at motoren er blitt satt i gang. Prøvene har hittil fulgt det fastsatte programmet. Missilet er aktuelt for kjøp av flere brukerland av F-35. Utenom det norske luftforsvaret er våpenet kjøpt av Japan for bruk i F-35. I vår har også USA signalisert kjøp av JMS til sine kampfly av samme type.

For det nye, norske overvåkingsflyet av typen Boeing P-8 er JSM eller NSM ikke aktuelt. Her er Harpoon utpekt som det aktuelle sjømålsmissilet.

 

FAKTA

Naval Strike Missile

Type: Lavtflygende presisjonsvåpen

Rekkevidde: 185 kilometer

Stridshode. 120 kilo

Hastighet: Høy subsonisk

Lengde: 3,96 meter

Vekt: 410 kilo

Produsent: Kongsberg Defence & Aerospace

Fire av salgssjefene fra selgergruppen av NSM-missilet til Kongsberg Defence & Aerospace med modeller av et NSM-missil og F-35 på bordet foran.. Foran fra venstre: Ståle Mortensson og Hans J. Kongelf. Bak fra venstre Stein Engen og Lars Johan Fleisje. Foto: Jan-Petter Helgesen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.