torsdag 4. april 2024

Gaza - Stavanger Aftenblad mener at Israel opptrer som en krigsforbryter

 

Moralsk sammenbrudd

AFTENBLADET MENER: Det finnes overhodet ikke noe forsvar for framferden til Israel mot befolkningen på Gaza. Israel opptrer nå som en krigsforbryter, mens drømmen om et fritt Palestina ligger i grus.

Fem år gamle Saly ble drept av Israel 5. mars. Hennes mor og søster døde i det samme luftangrepet. Over 10.000 barn er drept på Gaza siden 7. oktober i fjor.
Publisert: Publisert:
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Hva skal vi kalle et land og en regjering som dreper hjelpearbeidere og journalister, som jevner sykehus med jorda, som skyter ned ubevæpnede sivile som er desperate etter mat? Som har drept over 10.000 barn? Som nekter hjelpeorganisasjoner å sende inn mat og medisiner?

Etter Hamas’ uhyrlige og forkastelige terrorangrep mot Israel 7. oktober i fjor har den israelske gjengjeldelsen brutt med alle målestokker for forholdsmessighet. En befolkning på to millioner mennesker, stuet sammen og innesperret under forferdelige forhold, har opplevd en sammenhengende katastrofe med enorme menneskelige og materielle ødeleggelser.

Omtrent alt av infrastruktur på Gaza er ødelagt, melder FN. Boliger, skoler, sykehus, gudshus, næringsbygg, veier, vann og kloakk. Det er et åpent spørsmål om det i det hele tatt vil la seg reparere denne gangen, og helt sikkert er det at Israel ikke vil løfte en finger for å kompensere for skadene som vil koste tusenvis av milliarder kroner å fikse.

Minst 30.000 er døde nå, over 10.000 av dem barn. Dette er nesten tre ganger så mange mennesker som antall nordmenn som mistet livet under annen verdenskrig. 500 norske barn ble drept mellom 1940 og 1945, de fleste på grunn av bombing fra allierte land. Fra Ukraina meldes det at om lag 600 barn har mistet livet siden Russlands invasjon i 2022.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering, som delvis består av høyreekstreme, fanatiske elementer, bærer et tungt ansvar for denne grusomme utviklingen.

Og de landene, med USA i spissen, som har fortsatt å forsyne denne regjeringen med våpen, vil også måtte konfronteres med de valgene de har tatt.

Siden terrorangrepet 7. oktober har Israels befolkning gitt stor støtte til krigen mot Hamas. Forståelig nok. Angrepet har skapt et dypt traume i det israelske samfunnet. Men under denne overflaten ulmer det på ny. Nylig ble det igjen arrangert massedemonstrasjoner i Israel mot regjeringen. Slike demonstrasjoner var dagligdagse i tiden før 7. oktober i fjor.

De som fortsatt lukker øynene for overgrepet Israel begår, både på Gaza og på den okkuperte Vestbredden hvor nå over 750.000 ulovlige bosettere befinner seg, lukker også hjertet sitt for den flodbølgen av lidelse den israelske politikken har skapt. Ikke siden 7. oktober, men gjennom mange tiår med brutal undertrykkelse i strid med folkeretten.

Staten Israel og dens innbyggere har rett til trygghet, men framferden mot sivile palestinere er forbrytersk. Det bør regjeringen Støre gi tydeligere beskjed om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.