onsdag 20. juni 2018

F-35 til Tyrkia - henger i en tynn tråd - ABCNyheter

USA stoler ikke på Erdogan etter at han kjøpte russiske raketter som skal integreres i NATO systemet. USA mener at Edogan kan lekke vital informasjon til Putin. (Red.)

Mattis trosser Senatet om F-35-salg til Erdoğan

Senatet gir sin støtte til Representantenes hus om å stoppe eksporten av F-35 til Tyrkia, men leveringsplanene og opplæring av tyrkiske piloter går likevel sin gang.
I går, tirsdag, vedtok Senatet med 85 stemmer mot 10 å stoppe salget av jagerflyet F-35 og tilhørende våpenteknologi til Tyrkia inntil forsvarsminister James Mattis beviser at Tyrkia ikke er en trussel mot Nato-samarbeidet og medlemslandene, ifølge vedtaket.
Senatet krever også at Mattis forbereder en plan om å «fjerne Tyrkia fra F-35 programmet, både industrielt og militært».
Voteringen var i tråd med Representantenes hus sitt og det flere EU-politikere mente for en måned siden.

Skal trene tyrkiske piloter

Presset ser likevel ikke ut til å hindre Mattis foreløpig. Denne uken ruller de to første tyrkiske F-35-flyene ut på rullebanen.
– Produsenten Lockheed Martin arrangerer en seremoni for Tyrkia torsdag i Fort Worth, som vil dra videre til Luke Air Force Base. Tyrkiske F-35-piloter og vedlikeholdspersonell har ankommet basen og vil snart begynne på opplæringen, sier oberstløytnant ved hovedkvarteret i Pentagon, Mike Andrews til CNN.


Tyrkia er ment å bidra til produksjonen og ønsker å kjøpe 100 fly selv. Nyheten fra Senatet førte til et aldri så lite skrell på børsen i aksjeverdien til produsenten Lockheed Martin, motorprodusenten Pratt & Whitney og underleverandøren Northrop Grumman.
For at Senatets vedtak skal være bindende, må det først kombineres med Representantenes hus sitt, for å så signeres av president Donald Trump. Det er ventet å skje i løpet av høsten. Nekter Trump å signere, kan han overkjøres med to tredjedels flertall i begge kamre. Vedtakene ble stemt gjennom med større marginer enn det.
Etter planen skal de to tyrkiske flyene befinne seg i USA i treningsperioden og ikke overføres til Tyrkisk jord før i slutten av 2019.

Kan gjøre flyene dyrere

Det å fjerne Tyrkia fra F-35-programmet kan koste, og gjøre enkeltflyene dyrere for de andre landene i prosjektet, noe som også påpekes i tyske NTV.
Derfor ber Senatet Mattis om å utrede «kostnader forbundet med å erstatte verktøy og andre produksjonsmaterialer» og «tidsaspektet forbundet med fjerningen av Tyrkia fra programmet for å begrense konsekvensene for de gjenværende internasjonale partnere».
44 medlemmer av Kongressen sendte i tillegg et brev der de skriver at de har «null tillit til at F-35 vil bli brukt forsvarlig» av Tyrkia i regionen, med tanke på at Erdogan har i Syria-konflikten vært mer interessert i å bombe kurdere enn å kjempe mot IS.
De mener det har bidratt til at Russland, Iran og ekstremistiske opprørere har fått større innflytelse på bekostning av USA og vestlige allierte.
Senatorene frykter på sin side at militære hemmeligheter kommer på avveie, ettersom Tyrkia har tenkt å kjøpe russisk luftvern av typen S-400. De mener også det er uakseptabelt at Erdoğan bruker fengslede amerikanere i Tyrkia for å presse USA til å utlevere tyrkere som gjemmer seg i frykt for hva som vil skje dersom de drar tilbake til hjemlandet.
Enkelte er også bekymret for Tyrkias sjøgrense-konflikt med Hellas.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.