torsdag 28. juni 2018

Helikopter - Bell 505 presentert på Sola, men......

....før den kommer på bloggen vil jeg presentere noe spesielt, nemlig de to eneste sivile Hueys som flyr i Norge. Er dette feil ber jeg om korreksjon, men flygerne Stig Bakke og Sigve Fosmark var tilstede, førstnevnte med sin Bell UH-1E. Stig jobbet i "oljå" og tjente en del millioner på patenter han  eide gjennom sitt firma. Det ble solgt og han satt igjen med en pen gevinst. I godt voksen alder tok han lappen og kjøpte sitt helikopter.

Stig på Sola Airshow - Foto: Per Gram

Den er veteran fra Vietnamkrigen, og ser slik ut; som en noe rufsete krigsmaskin. 


Foto via Sigve

Sigve hadde sin parkert hjemme i Lysebotn. Det er en av Luftforsvarets orginale maskiner, altså en UH-1B.  Sivilt registrert er det en Bell 204. Den ser absolutt ikke rufsete ut, men er veldig flott oppusset og vedlikeholdt; en skikkelig perle. Den brukes mest til saueleting i Lyseheiene, sier Sigve. Tipper det er en del basehoppere der inne som kunne tenke seg en tur opp til Kjerag med en slik veteran. Sigve eide fra tidligere en Bell 47 D1. Den kjøpte han av Helilift i 1976. I 1992 ble den overlatt til Forsvarsmuseet i bytte mot den UH-1B han har i dag. Bell 47`en ble senere gitt til Norsk Luftfartsmueseum. Den var nemlig blant de første Luftorsvaret mottok i 1953.


Stig Bakke t.v. og Sigve Fosmark - Foto: Per Gram

Ved en senere anledning kommer omtale av hangaren til Leiduf Heskje. "It looks like Hangar 4 at Duxford", var det en som sa.

---ooo00O00ooo---



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.