Hvor mye kan du egentlig pakke med deg på flyet? Det avhenger av hvilket flyselskap du reiser med.
Håndbagasje er blitt vanligere å reise med etter at flyselskapene innførte gebyr på å sende innsjekket bagasje. Men det er regler for hvor mye og hva du kan med inn i kabinen. Hos SAS og Norwegian kan du ta med deg en liten koffert og i tillegg en ekstra PC-veske eller håndveske. Størrelsen på håndbagasjen er på 55 x 40 x 24 centimeter.
Men vekten varierer. Hos SAS kan du ha med deg maks åtte kilo om bord, mens du hos Norwegian får ha med deg ti kilo.
Reisesøkenettstedet Expedia har samlet reglene hos 26 flyselskaper, både for innsjekket bagasje og håndbagasje og laget en fyldig oversikt for mål og vekt. Ifølge deres liste er det British Airways som tillater aller mest håndbagasje – hele 23 kilo. Mens flyselskapet Thomson kun tillater fem kilo.
Se den store oversikten under:

Slik er tabellen laget: Dataene i håndbagasjetabellen er hentet fra hvert enkelt flyselskap. Informasjonen er hentet fra Expedia i august, og det tas forbehold om endringer etter dette. Tabellen oppdateres regelmessig på nett - men dobbeltsjekk alltid bagasjeregler hos det aktuelle flyselskapet du reiser med.
Tabellen er hentet med tillatelse fra Expedia.

Stadig flere velger kun håndbagasje

Over halvparten av reisende, 58 prosent, reiser bevisst med kun håndbagasje for å spare tid eller spare penger, ifølge den ferske Reiseundersøkelsen fra Europeiske Reiseforsikring.
Andelen har økt med 12 prosent fra året før. Og det viktigste er å spare tid. Det ser blant annet SAS ofte eksempler på.
- For en som flyr ofte så betyr tid og bekvemmelighet på reisen ekstra mye. Da blir det å vente på en koffert som er innsjekket i flyets lasterom kanskje ansett som litt bortkastet tid. Derfor er det naturlig at man ønsker å ta med seg bagasjen om bord, og mengden kan overstige de standardmål som er fastsatt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.
TID: Majoriteten mener det er viktigere å spare tid enn penger ved å velge kun håndbagasje på reisen.
Ekaterina Pokrovsky/Shutterstock,NTB Scanpix
Flyselskapet har vanligvis ett stykk kolli i billettprisen, men i fjor lanserte SAS en ny billettype – SAS Go Light, for dem som reiser med kun håndbagasje.
- Har dere merket en større andel som reiser med kun håndbagasje etter den innføringen?
- Vi har ingen registreringer eller signaler som indikerer at dette har ført til større og mer håndbagasje blant disse reisende. Men det er den absolutt billigste måten å reise på hos SAS da den billetten er tilpasset den som ikke reiser med innsjekket bagasje, sier Johansen.
      
Én av fire sier de velger kun håndbagasje for å spare penger. Det er langt flere blant de under 30 år som begrunner dette med å spare penger enn blant eldre, viser Europeiskes undersøkelse.
- Å kun ha med seg håndbagasje har en disiplinerende effekt ved at man må tenke gjennom hva man virkelig trenger på reisen og begrense seg til tilmålt vekt på håndbagasje. En trenger få ting med seg på tur fordi man gjerne bruker favorittplagg. Mange kommer hjem med halvparten i kofferten ubrukt, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.
Hun mener det er såpass mye plass i kofferten at du kan ta med inn i kabinen og at det forenkler reisen.
- Så hvis en klarer å organisere sine toalettartikler, så får en med seg mye klær i håndbagasje. Dette gjør at det er gjeldende på mange typer reiser; businessreiser, weekendreiser og andre typer reiser hvor man ikke trenger ekstremt mye bagasje. Man må kanskje planlegge reisen sin litt mer enn hvis man tar med seg stor koffert med mye klær (ofte bruker man jo ikke halvparten), men når man har gjort dette noen ganger kommer man inn i det, og merker fordelen med å slippe innsjekking på flyplass samt å drasse på tung bagasje, sier Vennesland.

Husk at du må løfte selv

Visste du at flyvertene ikke skal løfte tungt håndbagasje opp i bagasjehyllen? Hvis ikke du orker å løfte håndbagasjen selv, så bør den sjekkes inn i lasterommet, mener Johansen i SAS.
- Det kan være krevende for våre kabinansatte, som gjerne vil hjelpe og assistere, men pådrar seg belastningsskader som følge av at de kan løfte opptil flere hundre kilo i løpet av en arbeidsdag. Her er selvsagt reisende med begrenset mobilitet og reelt assistansebehov unntatt. Sammen med barn og eldre, så prioriteres disse selvsagt, understreker han.
Han oppfordrer alle reisende til å benytte plassen under setet foran.
- Når vi ser at plassen i bagasjehyllene begynner å fylles, så er det likevel bemerkelsesverdig ofte at det er tilgjengelig ledig rom foran føttene hos den enkelte. Benytt plassen under setet foran til håndbagasje og klær, det bidrar til en mer bekvemmelig reise også for medpassasjerene.
VI VIL REISE LETT: 58 prosent reiser kun med håndbagasje. De aller fleste opplyser at de vil spare tid, mens én av fire gjør det for å spare penger.
Kristine Grue Langset

Litt om håndbagasje:

Håndbagasje – pakkeregler
Alt du ikke kan unnvære pakkes i håndbagasjen:
  • Medisiner, bilnøkler, husnøkler, elektronisk utstyr, reisedokumenter og penger.
  • Festklær til bryllup, dåp, konfirmasjon e.l.
  • Verdisaker som ikke skal pakkes i kofferten:
  • Smykker, klokker, og andre verdigjenstander må ikke pakkes i kofferten grunnet fare for tyveri.
  • Smykker som har høy verdi er tyveriutsatt og bør legges igjen hjemme.
Kilde: Europeiske Reiseforsikring
Visste du at...
Hos noen flyselskap krever de betaling hvis håndbagasjen veier for mye. Hos blant annet Ryanair koster det 50 euro, eller rundt 400 kroner, hvis håndbagasjen må sendes i lasterommet. Hos Norwegian kan de også kreve ekstra betaling hvis håndbagasjen må sendes.
Men flere flyselskap er fleksible og tilbyr folk å sende håndbagasjen gratis hvis for eksempel flyet er fullt – det gjelder også Ryanair og Norwegian.