tirsdag 13. februar 2024

Er vi forberedt på krig? Svaret er nei.

 

«Si vis pacem, para bellum», som i en norsk oversettelse kan bety: «Hvis du ønsker fred, forbered deg til krig.»

Etter Sovjets oppløsning i 1991, ble mange lands forsvarsbudsjetter redusert, til dels voldsomt. Vi la ned kystartilleriet, baser  og flyskvadroner. Tilfluktsom ble oppbevaringsplasser for allskens ting og tang og ikke holdt ved like. Men så slo Putin til mot Ukraina i 2014, samtidig bygget Kina opp sitt forsvar noe voldsomt. Hvordan reagerte vi? Ikke i det hele tatt, bortsett fra at forsvarssjefen ville legge ned Andøya og Bodø flystasjoner. Det gjelder nemlig ikke oss. 

Nå befinner vi oss i en situasjon som er basert på fullstendig gale råd fra forsvarets ledelse, og politikere som ikke på noen måte har fulgt med i timen.

Vi er per capita verdens rikeste land. Statens Pensjonsfond Utland (SPU) har i dag en verdi på kr. 16 450 000 000 000,-. verdien har steget med kr. 5 000 000 000 000,- etter at Ukrainakrigen begynte i 2022.

Hva gjør vi? Vi lager rapporter og utredninger. Vi vil jo helst holde dette på avstand; vi vil ikke innrømme at vi er i en alvorlig krise.. Først fikk vi Forsvarskommisjonens rapport den 3.5.23, Storberget rapporten. Han ba om 30 milliarder øteblikkelig. Det går jo ikke, den må ut på høring. Siden har jeg ikke hørt noe om den. 

Like etter kom Totalberedskapskommisjonens rapport den 16.6.23. Den må ut på høring, og siden har jeg ikke hørt noe om den.

Fremdeles ser reserveinngangen til mitt tilfuktsrom slik ut:


I dag, den 13. 2 2024 kom FFI\s Forsvarsanalyse 2024 ut. Ikke forvent at det skjer noe før neste rapport kommer ut en gang i fremtiden. Pussig nok hadde den noe om deteksjon av ubåter. Har vi kjøpt nye fly som ikke greier jobben?

Jeg gjentar det jeg har skrevet her mange ganger tidligere: Handlingsregelen må heves fra 3 til 5% av SPUs avkastning hvorav 2% øremerkes Forsvaret og totalberedskapen så lenge det trengs.

Stortinget må forenes om dette. 


---ooo00O00ooo---

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.