fredag 23. februar 2024

Ukrainakrigen kan eskalere - ABC Nyheter

Nato-sjef Jens Stoltenberg: Ukraina har rett til å angripe militære mål i Russland

Gunnar R. Larsen

23. feb. 2024 22:22 – Oppdatert 23. feb. 2024 22:22

Helt siden Vladimir Putin sendte mer enn 130.000 soldater over grensen til Ukraina natt til 24. februar 2022, har Nato rådet Volodymyr Zelenskyj til ikke å bombe mål i Russland med vestlige våpen. Nå er tonen endret.

I et intervju med Financial Times sier generalsekretær Jens Stoltenberg for første gang at Nato anerkjenner Ukrainas rett til å angripe mål inne i Russland.

– I henhold til folkeretten har Ukraina rett til selvforsvar. Og det inkluderer også angrep mot legitime militære mål, det vil si russiske militære mål utenfor Ukraina. Det er internasjonal lov, og selvfølgelig har Ukraina rett til å gjøre det for å forsvare seg selv, understreker Stoltenberg.

 

– Dette er Russlands aggressive krig

Nato-toppen viser til at hver alliert av Ukraina selv bestemmer om de har noen forbehold om hvilke våpen de leverer, og at forskjellige allierte har litt ulik politikk på dette.

– Men generelt må vi huske hva vi snakker om. Dette er Russlands aggressive krig mot Ukraina, som er en åpenbart brudd på folkeretten, minner Stoltenberg om.

Les alt om krigen i Ukraina

Flere vestlige allierte har uttrykt bekymring for at krigen kan eskalere ytterligere dersom Ukraina benytter vestlige våpen mot mål inne på russisk territorium.

Etter to års krigføring, og et stadig mer aggressivt og brutalt Russland, som jevnlig truer med bruk av atomvåpen, og som sender sine egne borgere i døden i enormt antall, så har pendelen snudd.

 

– Han er ikke lenger redd for at krigen skal eskalere

Nå sier Stoltenberg rett ut at det ikke er noen grense for hva Ukraina kan gjøre for å forsvare seg, og at våpnene som gis ikke utelukkende kan brukes innenfor Ukrainas egne grenser, inkludert mot russiske okkupasjonsstyrker.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.