Kinesiske forskningsledere, gjesteforskere og studenter fra institusjoner
tilknyttet PLA, det kinesiske forsvaret, jobber i Norge, sa Gangås i sin presentasjon.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber den kinesiske partistaten også gjennom norske lokalpolitikere og næringslivsaktører for å fremme sin utenrikspolitikk og omgå nasjonale beslutningsprosesser.

«Dette kan for eksempel skje gjennom at kinesiske aktører tilbyr sponsede turer til Kina, gjentatte delegasjonsbesøk og andre former for positiv oppmerksomhet. Flere norske kommuner og enkeltpersoner har undertegnet vennskapsavtaler med kinesiske aktører som opererer på vegne av den kinesiske partistaten», opplyser PST i rapporten.

Les også: E-tjenesten advarer: Russland skaffer seg militært overtak

– Hindre kritikk

Også Iran jobber aktivt i Norge, med to mål:

– Iran vil forsøke å stilne motstanden mot eget regime og innhente kunnskap om norsk teknologi, rapporterer PST i trusselvurderingen.

«I året som kommer, vil iranske etterretningstjenester, og aktører som handler på deres vegne, fortsette å drive etterretningsvirksomhet mot iranske opposisjonelle i Norge. Deres målsetting er å stilne motstand og kritikk mot eget regime. Dette gjøres både gjennom cyberoperasjoner og menneskebasert etterretningsvirksomhet. Som et ledd i Irans kartlegging av opposisjonelle, kan også norske virksomheter som forvalter informasjon om disse utsettes for iransk etterretningsvirksomhet», skriver PST.