Startskudd for kompetansesenter på Sola - Januar 2014
Thales Treningssenter blir Nord-Europas ledende kompetansesenter for simulatortrening og sikkerhet.
Erik Hamremoen, Statoil, gratulerte med dagen, og fremhevet Thales Ole Petter Bakken som pådriveren bak det nye treningssenteret.
LES OGSÅ: Ny helikoptersimulator i Sola
- Vi har baser over hele verden, men norsk sokkel vil bli hovedfokus, sa Johnny Skoglund, konsernsjef i den norskeide Blueway-gruppen under sin tale. Han var ikke redd for å ta opp konkurransen med de to eksisterende aktørene i det norske offshorehelikoptermarkedet, Bristow og CHC Helikopter, og kunne melde om positive tilbakemeldinger fra både selskap og myndigheter på at det nå ble en tredje aktør i markedet.
Gruppen, som har levert helikoptertjenester siden 1986 og i dag er en av Nord-Europas ledende multi-service leverandører av helikoptertjenester, har valgt Sola som base for sitt nye EC 225 (Eurocopter) som skal operere i spotmarkedet på sokkelen. I tillegg har selskapet sikret seg avtale med Shell for alle flyvninger fra Kristiansund fra og med juli i år, også der med EC 225. Dermed var det naturlig å signere avtale for simulatortrening med Thales, som skal bygge treningssenter med blant EC 225-simulator på Sola.
Dermed ble Blueway kunde nummer én for det kommende senteret.
- Skal bli ledende
Under sin tale flagget Glenn Pedersen, administrerende direktør i Thales Norway, hvilke ambisjoner selskapet har med senteret.
- Når vi nå etablerer oss på Sola, i hjertet av oljenorge, er det fordi Thales satsing på Trening & Simulator er strategisk og langsiktig. Olje- og gass er stort og i stadig vekst, og vi skal levere de beste tjenestene i det mest moderne treningssenteret, sa han.
Men ambisjonene stopper ikke der. I det nye senteret som Stavanger Investering skal bygge for Thales på Utsola ved Sola Lufthavn, blir det rom for til sammen fem simulatorer. Den første blir som nevnt for EC 225, mens de to neste, om alt går som Thales vil, blir for AW 101 (Agusta Westland) og NH 90 (NH Industries).
AW 101 ble nylig valgt som Forsvarets nye redningshelikopter, og er allerede i bruk hos den danske redningstjenesten. NH90 i maritim versjon er Forsvarets nye helikopter, og brukes av både det svenske og det finske forsvaret. Så langt finnes det ikke simulatorer for de to helikoptertypene i Skandinavia, så her ligger et potensielt marked.
- Vi begynner med én simulator, men ser på sikt for oss Thales Treningssenter som nasjonalt kompetansesenter innen trening og simulering, sa Pedersen, og la til:
- Men vi har ambisjoner om å bli det ledende kompetansesenteret for simulatortrening og sikkerhet i Nord-Europa.
- Hadde ikke skjedd uten Ole Petter
Erik Hamremoen, Chief Professional - Manager Flight Safety Staff, Norge for Statoil, var oppe og gratulerte selskapene både med etableringer og avtaler. Hamremoen, som gjennom en årrekke har markert seg som en talsperson for helikoptersikkerhet utover det stillingsbeskrivelsen krever, var tydelig på at det kommende Thales-senteret var noe bransjen hadde hatt behov for lenge.
Han var like tydelig på hvem som hadde æren for at senteret nå blir etablert, og at det blir etablert på Sola.
- Dette hadde aldri blitt noe av uten Ole Petter Bakken (direktør for trening og sikkerhet i Thales Norway, red.), slo han fast. Applausen som fulgte bekreftet påstanden.
Da Bakken selv etterpå tok podiet, brukte han anledningen til å rose både Blueway, Statoil og fagforeningen IndustriEnergi, som han mente spilte minst like viktige roller i dette. I tillegg hadde han en klar melding til både Forsvaret og Innovasjon Norges tilstedeværende representanter:
- Nå er vi her, og vi bygger senteret. Men skal vi få dette til, trengs det penger, sa han, før han med et smil forklarte hvor i lokalet nevnte representanter kunne henvende seg for å signere kontraktene.
Fakta om Thales:
Thales er en global teknologileder innen forsvar, sikkerhet, luft- og romfart- og transport- markeder. I 2012 omsatte selskapet for 14.2 mrd Euro med 67 000 ansatte i 56 land. Med sine 25,000 ingeniører og utviklere har Thales kapasitet til å designe, utvikle og implementere produkter, systemer og tjenester som ivaretar de mest komplekse sikkerhetskrav.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.