onsdag 4. februar 2015

NATO med storøvelse i Norge i 2018


<p>MØTTES: Øvelsen i 2018 var tema da statsminister Erna Solberg møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 21.januar i Brussel.</p>
MØTTES: Øvelsen i 2018 var tema da statsminister Erna Solberg 
møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 21.januar i Brussel.
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

BRUSSEL/OSLO (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har onsdag avklart at forsvarsalliansens neste storøvelse skal holdes i Norge i 2018, med omlag 25.000 soldater.
Den norske forsvarsministeren er i NATO på alliansens halvårlige forsvarsministermøte. I et eget møte med Stoltenberg, som nettopp er avsluttet, har NATOs generalsekretær bekreftet at NATO takker ja til regjeringens invitasjon om å øve i Norge i stor skala.
 – Vi ønsker geografisk balanse for gjennomføring av slike øvelser, og det er derfor både i Norges og NATOs interesse at øvelsen i 2018 blir gjennomført i den nordlige delen av NATOs område, sier forsvarsministeren.

Kan bli Nord-Norge

Det skal være høyaktuelt å legge øvelsen til Nord-Norge, hvor flere hundre tusen NATO-soldater har fått erfaring med vinterøvelser gjennom årene med kald krig og Sovjetunionen som den store felles fienden.
I den nye situasjonen med Russlands aggresjon i Ukraina, har altså Norge fått gjennomslag for å øve i et av NATO-landene som har felles grense med Russland.
Tidligere har Norge pålagt seg strenge restriksjoner om ikke å øve for nært grensen til Russland.

Høyprofil-øvelse

Som tidligere norsk statsminister var Jens Stoltenberg aktiv for å øke alliansens fokus på forsvaret av sitt eget territorium, mens NATOs tilstedeværelse og krig i Afghanistan trakk det meste av NATOs ressurser.
Han var til stede på Chicago-toppmøtet i 2012, som vedtok å gå i gang med høyprofil-øvelser på omgang mellom NATO-landene. Øvelsene er ment å bygge videre på alliert erfaring med felles militære operasjoner fra nær 15 år i Afghanistan.
Den første øvelsen i det nye konseptet, i 2015, vil finne sted i Sør-Europa med Italia, Spania og Portugal som vertskap.
Der ligger det an til at 25 000 NATO-soldater skal delta, og Søreide venter om lag samme innrykk til Norge tre år senere.
 – Nå må alliert militært samvirke både ivaretas og ytterligere styrkes gjennom vårt øvings- og treningssamarbeid, og dette er en hovedsatsing for NATO fremover, sier Ine Eriksen Søreide.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.