Forsvaret har siden 2014 testet droner av typen RQ-20A Puma. Foto: Aerovironment
DRONER I FORSVARET
Dette kan bli Norges nye militærdroner
Forsvaret jakter på flere ubemannede fly.
Publisert 26. desember 2015 kl. 16:00
Det norske forsvaret har i dag to typer droner i bruk:
Nanodronen PD-100 Black Hornet og minidronen RQ-11B Raven.
Mens PD-100 er i ferd med å leveres og tas i bruk i løpet av vinteren, har Raven vært i bruk siden 2011 som Forsvarets første operative drone.
Nå er den i ferd med å utfases og vil trolig få en erstatter i løpet av det kommende året.
Flere i testing
Teknisk Ukeblad har besøkt det som gjerne kalles «droneskvadronen» på Rygge. Det er ikke en skvadron i rette forstand, men her på Luftforsvarets flytaktiske skole (LFTS) er det opplæring også for dem som skal operere ubemannede fly.
LFTS har i samarbeid med blant andre Hærens våpenskole en stund hatt et par aktuelle kandidater til testing: RQ-12A Wasp og RQ-20A Puma.
Begge disse dronene produseres av amerikanske Aerovironment som også lager Raven.
Etter det Teknisk Ukeblad forstår, er planen å fase Raven ut i løpet av et år og muligens erstatte den med dronetyper som er henholdsvis noe mindre og noe større enn Raven.
Kampvognprosjektet
Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) vil ikke gå i detalj om hvor langt de er kommet i løypa:
– I forbindelse med UAV i tilknytning til kampvognprosjektet har Flo nå startet en prosess mot amerikanske myndigheter for å anskaffe ubemannede fly. Tidspunkt for kontrakt vil komme som en naturlig del av den prosess som nå er igangsatt, skriver kommunikasjonsrådgiver Simen Rudi i Flo i en epost.
Kamvognprosjektet er som kjent modernisering og nyanskaffelse av 144 CV90 stormpanservogner.
Prosjektet inkluderer «eleverte sensorer». Ifølge tidsplanen skal vogner leveres ut 2018 og alle sensorer i prosjektet, inkludert droner, skal leveres i løpet av 2019.
Styrer dem selv
Pål Forus i Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) forteller om da Raven ble anskaffet for over fem over siden.Det var på bakgrunn av testing tidligere på 2000-tallet med den tyske dronen EMT Aladin. Konklusjonen var at denne typen systemer gir betydelig økt operasjonssikkerhet for egne styrker.
Prosjektet ble gitt prioritet og mini-uas-en Raven ble tatt i bruk av norske styrker som på denne tida befant seg i Afghanistan.
– Fordel med små systemer som Raven er at soldatene råder over ressursene selv. Laglederen styrer bruken av dem. På større taktiske og ikke minst strategiske droner, må man stille seg i kø for å få tilgang. PD-100 går ytterligere et steg ned på stigen. Nå får enkeltsoldaten denne kapasiteten, forklarer Forus.
Forbedringer
Da Raven ble kjøpt inn, hadde den samme dronen blitt levert i rundt tre tusen eksemplarer til den amerikanske hæren. Det var med andre ord velprøvd teknologi. Men nå begynner den å bli avleggs.Der norske Raven har faste sensorer, har de nye dronene styrte EO/IR-sensorer i gimbaloppheng, forbedret effektivitet og batterier som gir bedre utholdenhet.
Disse kan låse sensorene på et bakkemål og sirkler deretter automatisk over målet.
På Rygge får vi se Puma som med sitt vingespenn på nesten tre meter er blant de største dronene som kan sendes ut for hånd. Den veier 6 kg og er i nyeste versjon i stand til å operere i 3,5 timer opp til 15 kilometer fra bakkestasjonen.
Wasp er langt mindre med en vekt på 1,3 kg og 50 minutters flytid. Begge disse benytter samme bakkestasjoner som dagens Raven.
Både Puma og Wasp er allværsvarianter som også kan lande på vann.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.