fredag 3. mars 2017

Andøya - .....men sluttproduktet var meget godt - ABC Nyheter

Brukte 25 millioner på Andøya måneden før flyplassen ble skrinlagt

For å spare miljøet og driftsbudsjettet fikk Hangar H på Andøya installert varmepumpe til 25 millioner. En måned etter ble flyplassen vedtatt lagt ned.

En drøy måned etter at hangar H på Andøya flystasjon fikk varmepumpe til 25 millioner kroner vedtok Stortinget å legge ned flyplassen. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret
En drøy måned etter at hangar H på Andøya flystasjon fikk varmepumpe til 25 millioner kroner vedtok Stortinget å legge ned flyplassen. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret
15. november sa Stortingets flertall seg enige med Forsvarsdepartementet (FD) forslag til langtidsplan for Forsvaret.
Det innebærer at de maritime overvåkingsflyene på Andøya - P-3 Orion - overføres til Evenes og flyplassen legges ned.
Bare en drøy måned før vedtaket kunne Forsvarsbygg levere sin sluttrapport fra et banebrytende prosjekt med å installere varmepumpe i Hangar H på Andøya, et prosjekt som var sterkt forsinket og 40 prosent dyrere enn opprinnelig planlagt.
Les også:  Ap snudde om Andøya

Syv år forsinket

Hangaren for overvåkningsflyene P-3 Orion på Andøya har store dimensjoner. Foto: Forsvaret
Men nesten 7 (syv) år forsinket var varmepumpa endelig på plass.
Den har kostet det offentlige 24,9 millioner kroner, men Forsvarsbygg kan trekke fra 2,1 millioner i økonomisk støtte fra Enova for det miljøvennlige tiltaket.
Prosjektet har blitt forsinket flere ganger på grunn av tekniske problemer og fordi den første leverandøren gikk konkurs. Forsvarsbygg har hatt ansvaret for installasjonen og de har involvert Forsvarsdepartementet i flere omganger for å få økte bevilgninger.
Det har vært store utfordringer knyttet til prosjektet som skulle redusere driftskostnadene ved flyplassen og samtidig skåne miljøet.

«Sluttproduktet meget godt»

Ombyggingen av hangaren har til sammen berørt nesten 15 000 kvadratmeter av bygningsmassen. Og i Forsvarsbyggs termineringsrapport påpeker en at «det er få som har erfaring med bruk av denne teknologien i et så stort anlegg».
Les også:  Orion sliter med å finne russiske ubåter
I tillegg påpeker en at «installasjonen ikke er standard vare» og at «det samlede anlegget (varmepumpen) er den største som er kjent utarbeidet i sitt slag».
Før sluttrapporten ble skrevet har anlegget vært i flere måneders drift og man slår også fast at «sluttproduktet er meget godt og leverer iht. de krav/ forventninger som lå til grunn for prosjektet».
Samlet reduksjon i energiforbruket for hele flystasjonen er beregnet til å være på 2,7 GWh pr år, og reduksjonen av CO2 skal være 950 tonn pr år.
Forsvarsstaben har også sagt seg fornøyd og sier de «støtter tiltak som gir effekt gjennom reduserte driftskostnader», heter det i et brev fra Forsvarsbygg til departementet datert 27. januar 2017 - to måneder etter at Stortinget vedtok å legge ned den militære flyplassen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.