søndag 12. mars 2017

Sjeldne fly - Pierre Clostermanns

Ikke ofte jeg har illustrasjoner av denne typen, men begge flyene er omtalt i boka til Clostermann, Luftens Ørner. I den er et bilde av ham selv sittende på panseret til sin havarerte LO-D. Lorraine korset var hans varemerke. Clostermann skulle holde en intro til en konferanse i Paris jeg var med på. Han meldte forfall på grunn av sykdom. Han døde i 2006.

Krigsflyver - flyveress[rediger | rediger kilde]

Clostermann til venstre, hos RAF
I 1942 ble han innrullert i Royal Air Force, og ble postet til den «frie franske» jagerskvadronen No 431 Sqdn RAF og fløy Supermarine Spitfire fra 1943 til 1944, og Hawker Tempest i 1945. I løpet av den relativt korte tiden han tjenestegjorde som jagerpilot rakk han å skaffe seg en imponerende liste med seiere: I løpet av 432 jagersortier skjøt han ned 23 fiendefly (19 på egen hånd, 14 sammen med andre), fem trolig nedskutte og enda 8 skadet. Ifølge loggboken hans ødela han 225 kjøretøyer, 72 lokomotiver, fem stridsvogner og to E-båter (tyske torpedobåter).
Han ble dekorert med den franske Æreslegionen, den franske Frigjøringsordenen, det franske krigskorset Croix de Guerre, de britiske Distinguished Flying Cross, og flere andre utmerkelser.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.