torsdag 7. november 2019

Macron uttrykker det mange tenker - NATO funker ikke - ABC Nyheter

USA har har i stor grad bidratt til en verden som er mer usikker enn noen gang. Europa kan ikke lenger se på USA som en nær venn og alliert. NATO må omorganiseres. Tyrkia, som lik USA går sine egne veier, er nå alliert med Putin, for å si det enkelt. Samtidig er EU i indre splid. (Red.)

Frankrikes president Emmanuel Macron omtaler i et intervju med magasinet The Economist NATO som hjernedødt. Foto: Jason Lee / AP

Frankrikes president Emmanuel Macron langer ut mot NATO i et intervju med magasinet The Economist.
NTB
7. nov. 2019 12:25 – Oppdatert 7. nov. 2019 12:56
– Det vi nå opplever, er at NATO er hjernedødt, sier han til The Economist.
I intervjuet advarer presidenten om at Europa står «på kanten av stupet» og snart må begynne å tenke på seg selv som en strategisk, geopolitisk maktfaktor. Macron slår fast at dersom regionen ikke gjør dette, er Europa «ikke lenger i stand til å kontrollere vår egen skjebne».
– USA vender ryggen til det europeiske prosjektet. Det er på tide å våkne opp, sier Macron i det oppsiktsvekkende intervjuet.


– Ingen koordinering
Den franske presidenten viser til Tyrkias intervensjon i det nordlige Syria, som ble rullet i gang i oktober.
– Du har ingen koordinering overhodet knyttet til beslutningstaking mellom USA og de NATO-allierte. Ingen. Du har en ukoordinert aggressiv handling av en annen NATO-alliert, Tyrkia, i et område der våre interesser står på spill, sier Macron.
Macron har også tidligere stilt seg kritisk til NATOs håndtering av Tyrkias aggresjon i Syria.
– Jeg mener at det som har pågått de siste dagene, er et alvorlig feilgrep av Vesten og av NATO i regionen, sa han da han møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel 18. oktober.
Han viste til at han «via en tweet» fikk vite at amerikanerne trakk ut soldatene som var stasjonert i Syria med kurderne, og at tyrkerne få dager etter rykket inn i det nordøstlige Syria.


Usikker på artikkel 5
Flere NATO-land har fordømt Tyrkias militæraksjon og har gått til det uvanlige skritt å innføre våpenembargo mot en alliert.
På spørsmål om hva Macron mener om hvor effektiv NATO-traktatens artikkel 5 er, svarer han følgende:
– Jeg vet ikke, men hva vil artikkel 5 bety i morgen?
Artikkel 5 innebærer at et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.