torsdag 28. november 2019

Bevar Andøya Flystasjon - Flott artikkel i Bladet Vesterålen

Synspunkt | «Oss aksjonister imellom»

Artikkelforfatter
Artikkelforfatter: Wilhelm Aronsen er tidligere rådmann i Andøy, bosatt på Bleik. (Foto: Innsendt)

  • Wilhelm Aronsen
  • Andøy
Forsvarsministerens uttalelser, over tid, viser at han ser på foreningen Bevar Andøya Flystasjon (BAF) som en gruppe aksjonister som han ikke bruker tid på. Han har sikkert nok å gjøre ellers, når han skal prøve å få på plass alt som ennå er uavklart på Evenes. Hans karakteristikk av meningsmotstandere sier mest om hvilket nivå forsvarsministeren (FM) har lagt seg på. Når han ikke vil/kan svare på konkrete spørsmål, så karakteriserer han «motstanderne» med nedsettende omtale. En slik oppførsel burde ikke være en FM verdig.

Etter at ei utredning Forsvarsdepartementet (FD) la fram i 2011 der Andøya ble vurdert som det beste alternativet for framskutt kampflybase i nord – både operativt og økonomisk – har ledende maktpersoner klart å snu opp/ned på utredninga og sørget for et vedtak i samsvar med egne ønsker. De har servert oss historier de vet er omskriving av sannheten. Både forsvarsministeren, Hårek Elvenes, Margunn Ebbesen og Anniken Huitfeldt m.fl. har kun seg selv å takke for at en ikke har noen grunn til å ha tillit til de. Tall og argumenter serveres slik det passer dem, og valgresultatet tyder på at det ikke bare er hos BAF at de har mistet tilliten.

Høyrepolitiker Margunn Ebbesen sa omtrent at vi burde skjemmes som ikke var takknemlig for at flystasjonen ble nedlagt, og at Andøy kommune ville få lagt i hendene store areal til næringsutvikling. Ikke rart at det er blitt ganske taust fra henne i etterkant. Senere har så statsministeren vært her og prøvd å få oss til å tro at Andøy flystasjon som                               «beredskapsbase» for NATO-fly er en del av LTP-vedtaket i 2016, så ingenting er forandret.
Representanten Elvenes, som er opptatt av å følge fagekspertisen, prøvde seg under folkemøtet i idrettshallen med en bløff – nemlig at politikerne ikke hadde gjort annet enn å følge de fagmilitære rådene – men ble da «arrestert» av sin partifelle, ordføreren i Andøy, som kunne fortelle Elvenes at det i forsvarssjefens råd til LTP ikke sto noe om innkjøp av P-8 og plassering på Evenes. Etter å ha sett ned i bordet noen minutter, fortsatte Elvenes debatten som om ikke noe hadde hendt, tydelig uten dårlig samvittighet for at han hadde prøvd å lure tilhørerne.
Han har tydeligvis ikke fått med seg at forsvarssjefen har vært klar på et Evenes er et politisk valg. Elvenes går ofte ut med «sterke» meninger, men blir mye mer vag når han blir utfordret med konkrete spørsmål – slik som i Bladet Vesterålen for noen dager siden, der han blir stilt 4 spørsmål. Han svarer ikke på noen av dem, men lager et generelt samlesvar slik en er blitt vant til at politikere gjør når de ikke har «noe å fare med».

En viktig begrunnelse fra regjeringen for hvorfor alt måtte samles på Evenes, var behovet for luftvern, og det ville bli for dyrt å bygge ut luftvern både på Andøya og Evenes. Anniken Huitfeldt var snar til å hoppe på dette argumentet og sa faktisk at behovet for luftvern var viktigste årsak til at hun støttet Evenes.
Ordføreren i Andøy var da raskt ute og redegjorde for at at dette var et argument som ikke stemte, da overvåkingsflyene ville bli forflyttet under en krise/krig. Senere utredninger viser jo klart at ordføreren hadde rett, mens Huitfeldt og andre politikere «stakk hodet i sanden» for å unngå å ta til seg fakta.

Også Eirik Skarland, med spesialkompetanse om luftvern, redegjorde for feilargumentasjonen fra politikere, men de valgte å lukke ørene. Huitfeldt har etter hvert valgt den enkle veien i denne saken. Hun vil ikke intervjues. Det kan bli for vanskelig. Hun foretrekker tydeligvis å svare skriftlig, noe som er litt mer ufarlig, for da kan hun ikke konfronteres med oppfølgingsspørsmål. Vi har også registrert at når Huitfeldt ser konsekvensene av de vedtak de var med på, så skylder hun på regjeringen og på manglende avklaringer fra forsvarssjefen. Men kjære, Huitfeldt, kanskje det kunne være en idè å stille nødvendige spørsmål før en er med på vedtak, slik at en ikke trenger å lete etter andre syndebukker når en ser konsekvensene av det en har vært med på.
Forsvarsministeren fortjener egentlig et eget kapittel i dette notatet. Han sier at det vil koste minst like mye å bygge en MPA-base på Andøya som på Evenes. Av en eller annen grunn har han ikke fått med seg at vi allerede har en MPA-base her, bygd opp for 30 milliarder over flere tiår. Tverrvindbanen har ikke vært tema for MPA, men da det ble snakk om QRA til Andøya, kom straks kravene om utvidelse av tverrvindbanen. En utvidelse på noen hundre meter ble kostnasdberegnet til cirka 3 milliarder. Samtidig ble tallene for en ny storflyplasse i Rana lagt fram – 2.25 milliarder for en helt ny storflyplass med rullebaner og all infrastruktur. Likevel ble det påstått fra FD at tallene stemte.

Med QRA til Andøya måtte en også «kjøpe ut» en del boliger – noe som også ville gjelde Evenes. Problemet var bare at på Andenes var hver bolig som skulle kjøpes ut verdsatt til nesten 6.8 millioner, mens taksten på Evenes var i overkant av 1,8 millioner – altså var hver bolig på Evenes nesten 5 millioner billigere enn på Andenes. Med 3 milliarder til tverrvindbane og 6,8 mill til hver bolig, var det ikke rart at de kunne fortelle oss hvor dyrt det ville bli med Andøya.
Jeg spurte under møte på Folkets Hus forsvarsministeren om hvordan slike tall kunne stemme, og han svar var kort og greit. Dette kom han ikke til å svare på. Han trodde på tallene og ferdig med det. Jeg prøvd også å fra svar på dette fra SM`s kontor, uten å lykkes, men etter å ha klaget saken inn til Sivilombudsmannen, kom det et svar fra FD der de skrev at utkjøp av hus vanligivs ble dyrere enn en hadde beregnet, På Ørlandet kom hvert hus på 6.4 millioner, men hva dette har å gjøre med at husene på Andenes er 5 millioner dyrere enn på Evenes, skjønner jeg ennå ikke.

Jeg var også til stede under en debatt om Forsvaret under Arendalsuka i 2018, der blant annet forsvarsministeren og Navarsete deltok. Han «tok da plutselig av» med å refse de som kritiserte LTP-2016 – blant annet sa han at FD ble kritisert for å har redusert antall heimevernsoldater, mens sannheten var at de hadde økt antallet med 2000. Navarsete påpekte da at regjeringen først hadde vedtatt å redusere antallet med 7000, men på grunn av mange protester, ble det omgjort til at reduksjonen bare ble på 5000. For forsvarsministeren var dette en økning på 2000, mens det for henne var en reduksjon på 5000.

For få dager siden kom også forsvarsministeren med samme uttalelse som det jeg skriver om Elvenes tidligere i denne kronikken, nemlig at regjeringen bare følger forsvarssjefens råd. Dette selv om han vet at det ikke stemmer. Påstandene blir ikke riktigere selv om flere fra Høyre gjentar det samme.
Fra den dagen Stortinget vedtok å kjøpe P-8 når dagens Orion-fly utfases, har vi opplevd et politisk spill uten like. Noen utredning om plassering av disse nye overvåkingsflyene ble ikke foretatt. Andøya ble ikke vurdert da Andøya flystasjon jo var vedtatt nedlagt, og en kan jo ha sine tanker om dette var en bevisst strategi: Først å sørge for vedtak om å legge ned Andøya, og så gjøre vedtak om innkjøp av nye overvåkingsfly. Lokalisering ble Evenes uten noen utredninger om hva som var beste og rimeligste løsning for forsvaret. Regjeringen + Ap plasserer dermed P-8 på Evenes uten at en får vurdert dagens lokalisering av MPA opp mot Evenes. Og, som nevnt, er det nå en for alvor begynner å se galskapen i alle de fiktive forklaringene som blir presentert – forklaringer de må skjønne ikke holder må – uansett hvor ofte de blir gjentatt. Vi blir blant annet presenter for følgende:
Kostnadene ved å bygge opp Evenes til MPA vil være innspart i løpet av 20 år, noe som forutsatte at Andøya flystasjon var lagt ned og dermed medførte 0 utgifter for Forsvaret. Men det blir uteglemt i regnestykket at Andøya skal bestå fra 2016 i mange år framover, og at utgiftene til oppbygging av Evenes økte med nesten 1 milliard få dager etter at Stortinget gjorde sitt vedtak. I tillegg vet vi nå at Andøya ikke skal legges ned , men bli det de kaller «beredskapsbase», med de kostnader det medfører. Allerede her burde Ap, som ville ha en ny gjennomgang dersom tallmaterialet i vedtaket viste seg å være feil, ha reagert, men de kunne ikke se at noe hadde endret seg.

De nevnte heller ikke at nedlegging av Andøya og Bodø ville medføre at vi mistet 80 prosent av mottakskapasiteten for NATO-fly, noe ettertiden har vist at vi har behov for – da det nå er klart at flyplassen ikke kan frigis til sivilsamfunnet slik det ble sagt i etterkant av vedtaket.
En har, den senere tid, registrert at forsvarets  MPA-hangar ikke kan bygges som planlagt pga økt turbulens og konsekvenser for sivil lufttrafikk. Jeg har forstått at det har vært produsert flere løsningsforslag uten at en har oppnådd en akseptabel løsning. I mitt hode er det slik at løsning for MPA-hangaren burde være en del av KVU-en, men så har jo ikke jeg forsvarsfaglig kompetanse.
I stedet for å svare på konkrete spørsmål, har forsvarsministeren valgt å regne oss som aksjonister. Herskteknikkene har han tydeligvis ingen problemer med, og de politiske prokurator-knepene er blitt ivrig brukt av politikere fra regjeringen + Ap i hele denne prosessen.

Forurensing og utslipp har også vært et tema i denne saken, selv om en kan undres over manglende reaksjoner fra organisasjoner som er opptatt av dette med forurensing. I forhold til Andøya, har Fylkesmannen påpekt at man bør ha minst mulig utslipp da et hvert utslipp er til skade for naturen.
Når det gjelder Evenes har Fylkesmannen laget en hel avhandling on hvilke skader små utslipp kan få for vannene i Ramsar-området og i sjøen utenfor, og har satt strenge grenser for utslipp. Hvordan dette er tenkt løst, har jeg ikke funnet noe om.

Når det påstås fra politisk hold at MPA må plassere på Evenes der det er plass, så bygger de kanskje det på forsvarssjefens utsagn om at en vil få problemer med å ta hånd om flere MPA enn det allerede er stasjonert på Andøya. Jeg vil gå ut fra at ei befaring på Andøya og Evenes vil overflødiggjøre en videre diskusjon om hvor det er best plass. Toppen på galskapen er at FD nå «er på leting» etter hvor P-8 skal innfases når Evenes ikke er ferdig – dette i et land som har en velfungerende MPA-base liggende 10 mil fra der endelig plassering er vedtatt.

Om få år er sannsynligvis mange av disse politikerne kapret av PR-bransjen og mottar flere tusen kroner timen for å gi sine råd, mens vi andre sitter her og ikke skjønner noen ting.
Det aller siste er også en del av denne historien. Jardar Jensen er «fornærmet» på velgerne i Evenes som ikke ga han tillit til å bli ordfører etter å ha brukt «all sin tid» de siste 14-15 årene til å få tilført ny aktivitet til flyplassen. Og vi som har trodd at hans intensjon hadde vært et best mulig forsvar for landet.

Men oppi dette har jeg fortsatt tro på Gandhis ord:
Først ignorerer de deg,
så ler de av deg, 
så bekjemper de deg
og så vinner du.
Det er derfor «vi ikkje gjer oss».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.