fredag 13. desember 2019

Helikopter - Innlandsoppdrag er mangfoldige og utfordrende - SHT



Rapport om alvorlig luftfartshendelse ved Svanvik i Sør-Varanger, Finnmark 14. november 2018 med Airbus Helicopters AS 350 B3, LN-OAN, operert av Heli-Team AS
Den 14. november 2018 ble et Airbus Helicopters AS 350 B3 benyttet til demontering av en gammel mast ved Svanvik i Finnmark. Under arbeidet med å demontere seksjonene som underhengende last, kom rotorbladene på hovedrotoren borti den nye masten som var oppført bare noen meter unna. En kombinasjon av kortvarig dreining av oppmerksomhet hos fartøysjef i en kritisk fase av flygingen, og for kort lasteline når nest nederste seksjon av masten skulle demonteres førte til hendelsen. Det oppstod viberasjon i helikopteret. Flygeren avbrøt oppdraget, og greide å nødlande helikopteret like i nærheten. Det oppstod ingen personskade.

Havarikommisjonen har valgt å klassifisere denne hendelsen som alvorlig luftfartshendelse på grunn av skadene på rotorbladene, og at sannsynligheten for at dette kunne blitt en ulykke var stor. Foruten fartøyssjefens utsatte posisjon anser Havarikommisjonen at flere personer som befant seg i masten var i åpenbar fare dersom rotorbladenes berøring med det tre meter høye spiret på toppen av den nye masten hadde ført til tap av kontroll over helikopteret.

Statens havarikommisjon avgir to sikkerhetstilrådinger knyttet til risikovurdering og sikker jobb-analyse. Begge sikkerhetstilrådingene er rettet til Luftfartstilsynet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.