onsdag 18. desember 2019

Luftambulansetjenesten - Pressekonferanse nå - NRK

Sakset fra Avisa Nordland (Red.)

Høie vil redegjøre om luftambulanse-rot
Volume 0%

Direkte: Helse- og omsorgsminister Bent Høie orienterer om flyambulansetjenesten.
I Nord-Norge har luftambulansene sviktet og nå vil helseministeren redegjøre for saken på en pressekonferanse.
18. des. 2019 09:16 – Oppdatert 18. des. 2019 09:26
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil onsdag morgen redegjøre om svikten i luftambulansetjenesten i nord.
På kort frist har departementen kalt inn til en pressekonferanse hvor ministeren skal «orientere om tiltakene som vil bli satt inn i det videre arbeidet for å sikre beredskapen» for flyambulansetjenesten i Nord-Norge.
Det skjer etter at man har tatt selvkritikk for ikke å tidlig nok ha forutsett problemene som oppsto da luftambulansepilotene skulle bytte arbeidsgiver.
Skandalen tok en ny vending onsdag morgen. Da skrev Klassekampen at det i begrunnelsen for å gi kontrakten til Babcock, het at selskapet hadde tilbudt «samme kompetanse» som konkurrenten. De fikk ti av ti poeng på kompetanse i anbudskonkurransen, men selskapet sto da uten piloter kommer det fram i en evalueringsrapport fra Luftambulansetjenesten, meldte Klassekampen.
Babcock overtok etter Lufttransport AS 1. juli 2019. Da Babcock overtok tjenesten, ble beredskapen «redusert, og tidvis svært redusert», ifølge evalueringsrapporten.



Blant årsakene var at pilotene ikke ville bytte arbeidsgiver uten tariffavtale i det nye selskapet, noe som gjorde det vanskelig å få nok piloter i Kirkenes, Alta og Bodø. Tariffavtalen tok nesten fem måneder å få på plass, ifølge Klassekampen. Dessuten tok det tid å lære opp pilotene.
Direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten sier til avisen at den neste overføringen mellom operatører av ambulanseflyene bør skje «base for base» og ikke på alle flybasene samtidig, sånn som i sommer.
Ifølge en rapport fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har det vært 286 forsinkelser etter at Babcock overtok, skrev VG 9. desember . Forrige uke var fire ambulansefly ute av beredskap, og både Helse Nord og Luftambulansen HF satte krisestab .
9. desember fremmet både Ap og Sp forslag i Stortinget om at kontrakten med Babcock bør heves, slik at staten kan overta luftambulansetjenesten i nord, opplyser NTB.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.