mandag 16. desember 2019

Magnetisk variasjon endrer seg.... og det har den alltid gjort - Teknisk Ukeblad

Denne saken burde vært belyst i mer detalj i TU. Alle som benytter kart og kompass vet at misvisningen endrer seg. At det skjer hurtigere enn før er mer at admin.problem idet flyplasser må endre betegnelsen på baneretninger og sånt år om annet. En får inntrykk av at GPS får problemer, men den er innrettet mot sann nord, altså geografisk nord og ikke magnetisk nord. Misvisningen betyr ingen ting. Turgåere vet også mye om dette. At jorda på en måte er hengslet i sør, mens magnetisk nord vandrer, er pussig. Det finnes sikkert en forklaring på det og. Finnene greier sikkert å stjele nordlyset fra oss også, for søren! Les mer om dette her: https://tinyurl.com/y36drhcb hvor du også finner et animert kart over endringene til magnetisk nordpol gjennom årene. (Red.)

Nordpolen flytter på seg i rekordfart

Kan skape trøbbel for fly og skipsfart.
Den magnetiske nordpolen flytter seg i retning Sibir. Det kan bety trøbbel for flere – blant annet flybransjen og canadiere som vil se nordlys.Forflytningen skjer bort fra Nord-Canada, over Nordpolen og i retning mot Sibir i Russland.
Farten forflytningen skjer med, er den raskeste som er blitt dokumentert på den nordlige halvkule siden 1500-tallet, viser en ny studie fra USAs Hav- og atmosfæreadministrasjon (NOAA).

Kan ramme navigasjonssystemer

På sikt kan forflytningen føre til utfordringer for flere satellittsystemer.
I ytterste konsekvens kan navigasjonssystemer som brukes av flybransjen og skipsfartsnæringen bli rammet, men forflytningen kan også ramme GPS-systemer brukt i smarttelefoner.
Det kan også bli vanskeligere å se nordlyset fra Nord-Canada.
– Den magnetiske nordpolen vandret sakte bort fra nordlige Canada fra 1950-tallet fram til rundt 1990 før den akselererte de siste 20 årene fra 10 kilometer i året til over 50, sier Ciaran Beggan ved British Geological Survey til Mail Online.
Situasjonen er imidlertid en helt annen for den magnetiske sydpolen, som så å si har ligget i ro de siste 100 årene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.