De døde, ble gravlagt - men hvor er de nå? Og hvem var de?
KRIGEN: De døde her, de ble begravet, de var om lag 1300 i tallet. Men gravene ble politikk, de ble flyttet, og bare et fåtall er igjen.
Militærhistorisk Forening Rogaland fortsetter sitt arbeid med å dokumentere krigshistorien her i fylket. I oktober kommer bind nummer sju i serien «Glimt fra okkupasjonen», denne gang med tittelen «I fremmed jord». Det handler altså om utenlandske soldater som døde og ble begravet i norsk, eller mer presist rogalandsk, jord. Hvem var de, hvor kom de fra og hvorfor endte mange av dem i fremmed jord i Rogaland?
Ifølge en pressemelding fra Forlagshuset finnes det i dag 274 allierte krigsgraver i fylket. Det totale antallet krigsgraver, medregnet de tyske, var nærmere 1300 på det meste. Spesielt tyske, men også sovjetiske krigsgraver, ble politiske kasteballer etter krigen. De fleste gravene ble flyttet. I dag er det faktisk kun et fåtall av de gjenværende 274 gravene som ligger der de opprinnelig var.
Gjennom en rekke illustrerte artikler forteller Militærhistorisk Forening Rogaland historien om noen av personene som gav sitt liv og havnet i fremmed jord.
Foreningen består av Atle Skarsten, Odin Leirvåg, Tor Ødemotland, Erik Ettrup, Hjalmar Inge Sunde og Øistein Berge. Lokalhistorikerne har jobbet lenge og mye med krigshistorie, og flere av dem har store private fotosamlinger fra Den andre verdenskrig. I tillegg har foreningen de siste årene samlet en stor og omfattende samling originale bilder fra Rogaland under 2. verdenskrig. Mange av bildene som er benyttet i denne boken tilhører derfor MHFR eller medlemmene individuelt, og deler av bildemateriale har ikke tidligere vært publisert.
Serien består så langt av sju bind, og den ble trukket fram da Aftenbladets tidligere medarbeidere Tom Hetland og Sven Egil Omdal skulle anbefale ti bøker om krigen - i anledning at det i år 80 år siden krigen og 75 år siden den tok slutt. Til sammen er det solgt om lag 12.000 av de seks bøkene som er kommet ut så langt.
Det første bindet i serien kommer for øvrig i tredje opplag. «Tyske vinger over Sola og Forus» tar utgangspunkt i at Sola flyplass var et av de viktigste målene for tyske soldater under okkupasjonen 9. april 1940. Flyplassen ble åpnet av Kong Haakon 29. mai 1937 som en av de mest moderne flyplassene i Europa. Omtrent samtidig tok man i bruk sjøflyhavnen i Sømmevågen. Tyskerne tok fort kontroll over Sola, og kort tid senere startet de byggingen av en ny, stor flyplass på Forus, et byggeprosjekt av en størrelsesorden Norge aldri hadde sett maken til. Samtidig svermet britiske fly over Rogaland i et forsøk på å hemme nazistenes krigføring. Dramatiske hendelser i luften og på bakken skildres i denne boken. Det samme gjør hverdagslivet til de tyske soldatene, og ikke minst de tyske utbyggingsaktivitetene.
De andre bøkene i serien er «Farlig kyst», «Håpløs kamp», «Okkupert by», «Alarmstart» og «Operasjon Doomsday».
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.