onsdag 2. september 2020

Velkomstfest for DC-6B på Jærmuseet/Flyhistorisk Museum Sola - Jan-Petter Helgesen


Velkomstfest for Braathens veteranfly

Det 62 år gamle Douglas DC-6B Cloudmaster som i 1960-årene fløy for Braathens SAFE, ble i går markert som del av flysamlingen til Flyhistorisk museum , Sola.
Av Jan-Petter Helgesen

SOLA SJØ i dag

Det fire-motors stempelmotorflyet fløy fra 1962 til 1971 i Braathens flåte med åtte DC-6B. Passasjerflyet med 99 passasjerseter opererte i disse årene med den norske registeringen LN-SUB.
I Braathens eie var flyet med å legge grunnlaget for norsk innenriks flytrafikk foruten charterreiser til sydlige destinasjoner, sa Erik G. Braathen som tidligere var administrerende direktør i Braathens og medeier av det private selskapet.
Flyet har de siste 20 årene fløyet i Alaska som fraktmaskin for selskapet Evert Air Cargo. Det ble i sommer kjøpt til flymuseets via museets formelle eier som er Jærmuseet. Dette ble gjort ved hjelp av midler på 3,8 millioner kroner fra Ludvig G. Braathens fond.
Solas ordfører Tom Henning Slethei (Frp) ønsket de mange tilstedeværende velkommen til begivenheten. Han pekte på luftfartens betydning for Sola kommune og regionen omkring.
At flymuseet ved hjelp av Braathens fondsmidler har klart å få veteranflyet hjem til sin gamle base, så Slethei på med stor glede. Han berømmet også de mange som har arbeidet for å få klenodiet tilbake til Norge.
Arrangementet ble holdt i tråd med gjeldende smitteregler. Mange ble rost for sin innsats for å lykkes med prosjektet. Blant disse kan nevnes leder Egil Endresen i venneforeningen til flymuseet, Ole Johan Berg i flymuseet, direktør Målfrid Snørteland i Jærmuseet, styreleder Endre Skjørestad i Jærmuseet, Trygve Gjertsen i Ludvig G. Braathens fond, John Stokke og Halfdan Haaland i tidligere Braathens samt lufthavndirektør Anette Sigmundstad ved Stavanger lufthavn, Sola.
Også direktør Dag Falk-Petersen i Avinor deltok i markeringen. Han roset innsatsen som er gjort for å få DC-6B-flyet til Sola.


Douglas DC-6B-flyet som for nesten 60 år siden var i Braathens tjeneste, fotografert på sin framtidige plass ved Flyhistorisk museum, Sola. Foto: Jan-Petter Helgesen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.