torsdag 4. mars 2021

Bombeflyene på Ørland og de regler som gjelder for dem - VG

 Les hele innlegget her: https://tinyurl.com/e5wz5e8c

 Bombefly-striden: Må følge norske regler

 

Alf Bjarne Johnsen, Helge Mikalsen (foto)

 

for 5 timer siden

BODØ (VG) USAs B1 bombefly har startet trening i Norge. Nå forsikrer Forsvarets operative sjef Yngve Odlo at det er Norge og ikke USA som legger rammene for flyvningene fra norske baser. 

Publisert: 04.03.21 kl. 13:19

– Alle allierte styrker på norske baser er her på invitasjon fra den norske regjeringen. La det ikke være noen tvil om det. Og ut fra norske baser er det vi som legger klare begrensninger, sier Yngve Odlo.

Hans forsikring kommer etter at utplasseringen av amerikanske bombefly i Norge i mars har skapt ny debatt om hvor mye NATO-aktivitet som skal foregå på norsk jord og i norsk luftrom - nær grensen til Russland.

Men når NATO-land som USA og Storbritannia seiler eller flyr nordover fra sine hjemmebaser eller fra andre land, er det ikke gitt at de følger de samme reglene om avstand til Russland som norske fregatter og overvåkningsfly.

Odlo (58) overtok kommandoen for det operative hovedkvarteret i et fjellanlegg utenfor Bodø 1. februar.

Han har fra dag til dag ansvaret for den delikate militære balansen mellom avskrekking og beroligelse mellom Norge og Russland.

Nå i mars opererer fire amerikanske B1 bombefly ut fra Ørland flystasjon, på et månedslangt opphold i Norge.

– Det har vært stadig høyere militær aktivitet i nord fra russisk side. Da skal vi minne oss selv om at vi ble medlem i NATO allerede i 1949, i erkjennelsen av at vi er helt avhengig av støtte fra nære venner. Skal allierte styrker kunne gjøre en forskjell her i nord, er det avgjørende at de øver her og at våre styrker øver sammen med dem, sier FOH-sjefen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.