fredag 8. april 2022

Finland trues av Russland - Nettavisen

 

Russland truer Finland om Nato-medlemskap

 

Sabrina Isabel Alfonzo Gonzalez / NTB 

for 9 timer siden


 © Jussi Nukari / AP FORSVARSALLIANSEN: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Finlands statsminister Sanna Marin i Helsinki i Finland mandag 25. oktober i fjor.Russland truer Finland om Nato-medlemskap

- Forholdet mellom Russland og Finland har endret seg irreversibelt, sa Finlands statsminister Sanna Marin i en tale lørdag.

Finland er ikke medlem av forsvarsalliansen Nato, i motsetning til Norge. Men den siste tiden har ønske om et finsk Nato-medlemskap økt etter Russlands angrep på Ukraina den 24. februar.

Regjeringen i det nordiske landet vil i løpet av få uker ta stilling til spørsmålet om Nato-medlemskap, og om det bør avholdes folkeavstemning, melder flere finske medier.

Finlands regjering vil legge fram en sikkerhetspolitisk tilleggsrapport skjærtorsdag. Den blir et viktig steg på vei mot en mulig Nato-søknad til våren, melder NTB torsdags ettermiddag.

Rapporten vil ikke gi tydelig uttrykk for regjeringens standpunkt i saken, skriver avisen Iltalehti. Statsminister Marin sa før helgen at hennes standpunkt vil komme fram i forbindelse med den politiske behandlingen av rapporten.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier det er opp til Sverige og Finland selv å bestemme om de vil bli med i forsvarsalliansen.

Men hvis de søker, venter jeg at de 30 allierte vil ønske dem velkommen, sa han før alliansens utenriksministermøte i Brussel denne uken.

Les også: Stoltenberg: - Vi ser ingen tegn til at Putin har endret sine ambisjoner

Russland reagerer kraftig

Den tidligere FSB-agenten- og nå russiske politikeren, Vladimir Dzhabarov, advarer nå Finland om konsekvensene de kan vente seg fra Russland – dersom Finland melder seg inn i Natoalliansen.

- Hvis regjeringen i Finland går for det, vil det være strategisk feil, sier Dzhabarov, som er tilhørende det russiske partiet «Forente Russland», til det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

Han er også nestleder i den internasjonale komiteen i det russiske føderasjonsrådet.

Dzhabarov er nestleder i den internasjonale komiteen i det russiske føderasjonsrådet. Han understreket også at en allianse med Nato ville – for Finland – være en forferdelig tragedie.

Hvis ledelsen i Finland går inn for det, vil det være en strategisk feil.

Finland, som har utviklet seg positivt i mange år takket være nære handelsøkonomiske bånd med Russland, vil bli et mål. Jeg tror det ville vært en forferdelig tragedie for hele det finske folket, sa Dzhabarov.

Politikeren minnet også om at det kun er noen få timer fra St. Petersburg til Finland., og han hadde liten tro på at det finske folk vil gå med på å signere på noe som i praksis «vil ødelegge landet deres», hevdet han.

Se også: Her forbereder de seg på krig i Norge

Rekordhøy oppslutning for medlemskap

Russlands invasjon av Ukraina har økt Nato-støtten i Finland. En rekordandel på 62 prosent sier de støtter en eventuell søknad om Nato-medlemskap.

Det er en økning på 9 prosentpoeng på bare to uker, ifølge undersøkelsen fra statskanalen Yle.

16 prosent sier de er mot å bli med i den USA-ledede alliansen, mens 21 prosent er usikre. Finland har EUs lengste landgrense mot Russland, og har tradisjonelt vært militært uavhengige for å ikke å provosere Moskva.

De siste 20 årene har støtten til Nato-medlemskap vært stabil på rundt 50 prosent, før den hoppet opp etter det som ble oppfattet som en sjokkerende invasjon av Ukraina.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.