lørdag 16. april 2022

Ukraina - Bombefly er satt inn - Svakhetstegn - ABC Nyheter


Det virker panisk, men ble antydet av undertegnede for et par dager siden her på bloggen. Husk at Ukraina har mottatt S300 SAM som kan nå opp til disse flyene. (Red.)

Hevder Russland har brukt strategisk overlydsbombefly: – I nærheten av teppebombing

 

Ingri Bergo, Oline Birgitte Nave, Yasmin Sfrintzeris

 

for 16 timer siden

 


© Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT BRUKT I SYRIA: Russlands forsvarsdepartement delte i februar i år dette bildet av det strategiske overlydsbombeflyet Tu-22M3 fra en russisk flybase i Syria.

Hevder Russland har brukt strategisk overlydsbombefly: − I nærheten av teppebombing

Å bruke tunge bombefly til å slippe bomber på ukrainske områder er å gå over en ny terskel, ifølge Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen.

Publisert: 15.04.22 kl. 17:52

Talsperson for det ukrainske forsvarsdepartementet, Oleksandr Motuzjanyk, skriver fredag på Facebook at Russland for første gang har brukt strategisk overlydsbombefly i angrep mot den beleirede byen Mariupol.

– 14. april ble det sendt missiler fra to strategiske bombefly av typen Tu-95 og Tu-160 som traff ukrainsk territorium, skriver han.

Missilene skal ifølge talspersonen ha blitt sendt fra Krasnodar Kraj i Russland.

– Og for første gang siden starten av krigen, ble det sendt bomber fra et strategisk overlydsbombefly av typen Tu-22M3. Disse traff Mariupol, hevder han.

Bombeflyet blir av Nato kalt «Backfire».

Førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen (LKSK) mener det er sannsynlig at Russland har tatt i bruk gammeldagse bombefly.

– Man kan ha med seg ganske mange bomber i disse flyene, sier han.

Han peker på at fly av typen Tu-95 og Tu-160 er blitt brukt tidligere i krigen.

– Men bruken av Tu-22M3 er noe nytt. Vi har ikke sett at de bruker denne typen fly for å slippe bomber tidligere. Men kryssermissiler har de brukt fra dag én, sier Haga.



Foto: AP BOMBET IS-MÅL: Arkivbildet viser Russlands Tu-22M3-fly som bomber IS-mål januar 2017. Ukraina hevder nå at disse flyene ble brukt til å bombe Mariupol.

– I nærheten av teppebombing

Ukrainske soldater har forsvart Mariupol fra stålverket Azovstal. Stålverket har flere rom under bakken, som er svært krevende å angripe uten å lide store tap.

– Det virker rimelig å tro at de har sluppet mange bomber på de områdene der det fortsatt er forsvarsstillinger, sier Haga.

Han understreker at det er vanskelig å slå fast noe uten data fra radarer.

Å bruke tunge bombefly til å slippe bomber på ukrainske områder er noe nytt og ny terskel å gå over, ifølge Haga.

– Dette med «dumme bomber» er i nærheten av teppebombing. Det kan nok påføre ukrainerne større tap og det øker risikoen for sivile tap fordi de er mer upresise, sier han.

Med begrepet «dumme bomber» sikter han til bomber som ikke kan fjernstyres, men bare slippes ned fra flyene.

– Det kan bety at russerne er tryggere på at de har ødelagt og uskadeliggjort mer av ukrainsk luftvern, fordi disse bombeflyene er sårbare når de nærmer seg målet. Enten velger de å ta en sjanse eller så føler de seg ganske trygge på det, ifølge Haga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.