lørdag 20. mai 2023

Forsvaret og politikere får gjennomgå i Nordlys

 

Olavsvern, Andøya og Bodø - alt hører sammen i den lange rekken av store feilgrep

 


MARINEBASE: Forsvarskommisjonen tar til orde for utvidet bruk av Olavsvern (bildet) til utdanning, logistikk, vedlikehold. Det vil også være behov for å øke kapasiteten for mottak av allierte ubåter. Foto: Torgrim Rath Olsen

 19.05.23 11:44

 Skjalg Fjellheim

Men Forsvarskommisjonen har gitt Norge en mulighet til å rette opp noen av tabbene.

KOMMENTARDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den nylig fremlagte Forsvarskommisjonens rapport tar til orde for å styrke forsvaret i Nord-Norge kraftig, herunder Tromsø, Bodø og Andøya.

Dermed setter rapporten, uten at det er direkte uttalt, også et søkelys på tre forferdelige beslutninger i nyere norsk politisk historie.

Nedleggelsen av Andøya flystasjon var den siste i rekken, og verst av alt, vedtaket ble fattet av Stortinget på et tidspunkt, i 2016, da det var klart for de fleste at et despotisk Russland var tilbake, med nye imperialistiske ambisjoner.

Og da avgjørelsen om å selge marinebasen Olavsvern (2009) og avvikle kampflybasen i Bodø (2012) ble tatt av flertallet på Stortinget, lot verken forsvarsledelsen eller politikere seg bekymre av at Vladimir Putin allerede hadde etablert en aggressiv og uhyggelig antivestlig retorikk.

Det manglet ikke på advarsler, og det er bare å konstatere at alle varslerne fikk rett. Å legge ned NATOs eneste arktiske ubåtbase i Tromsø, og senere flytte kampflybasen fra Bodø, hundrevis av kilometer sørover, og svekke rekkevidden i Norges geopolitiske sentrum, var to historisk feilgrep som har fått store negative konsekvenser, både når det gjelder forsvarsevne og offentlig pengebruk.

Titalls milliarder er sløst bort på tiltak som ikke står seg, verken den gang, eller nå. I tillegg har det nå ført til en dramatisk personellkrise på teknisk vedlikehold av jagerfly som også står ubeskyttet i plasthaller på Ørlandet.

Forvarskommisjonen under ledelse av Knut Storberget skal ha honnør for sine forsøk på å rette opp de gamle tabbene så langt det lar seg gjøre. Kommisjonen peker på at det som følge av Norges innkjøp av nye tyske ubåter nå vil være rom for tett koordinering av ubåtoperasjoner, og utnyttelse av hverandres baseinstallasjoner.

Pilene peker på Olavsvern. Kommisjonen tar til orde for utvidet bruk av Olavsvern til utdanning, logistikk og vedlikehold. Det vil også være behov for å øke kapasiteten for mottak av allierte ubåter.

I rapporten fra Forsvarskommisjonen legges det ikke skjul på at Olavsvern igjen bør tas i bruk av Forsvaret, og utvikles til å kunne ta imot større ubåter enn i dag. Det vil være nødvendig om Norge skal forsterke samarbeid med USA, Storbritannia og Tyskland, samtidig som Norge gjennomfører en egen maritim satsing.

De fleste legger til grunn at forsvarssjef Eirik Kristoffersen tar kommisjonens anbefalinger på alvor, og anbefaler et gjenkjøp av Olavsvern allerede i sin kommende langtidsplan.

Forsvarskommisjonen peker også på at videreføring av sheltere og infrastruktur i Bodø og Andøya er viktig, for å styrke den nasjonale evnen til mottak av allierte luftstyrker i nord. Da sier det seg selv at planene om å rive NATOs bombesikre jagerflysheltere i Bodø, er nødt til å revurderes av hensyn til vår felles sikkerhet.

For tiden luftes det spennende tanker om Bodø som NATO-hovedkvarter. Det er absolutt en god ide å gjenreise Bodø som sentral forsvarsby. Selv om det kan virke som et velkommen til bakvendtland at man skal bli belønnet for å heie fram tankeløs riving av NATOs infrastruktur samme sted.

Det er dyrt å gjøre feil, men det er mye dyrere å ikke lære av dem. Norge må ha et sterkt nasjonalt forsvar i nord og samtidig være tett på USA og NATO i kjølvannet av Finland og Sveriges inntreden.

Forsvarskommisjonen har servert en lissepasning til regjeringen og Forsvarets ledelse. Den situasjonen vi nå er inne i, kommer ikke til å gå over. Det krever lederskap av et annet kaliber enn da flere av våre sikkerhetspolitiske ankerfester i nord ble fjernet, av politikere og forsvarssjefer som manglet den lange horisonten.

Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.