mandag 26. august 2024

Avinor må gå i seg selv - Skandaleprosjekter koster skjorta - E24

 

Jeg tenker spesielt på Bodø som Holte Prosjekt gikk i mot, men som Avinor gikk inn for. "Samfunnsøkonomisk uforsvarlig", tror jeg det sto.  (Red.)


Frykter dyrere flybilletter: Ber regjeringen ta grep

Passasjerene kan få milliardregning for å redde kriserammede Avinor, ifølge NHO luftfart.

·         Jonas Hagmansen

Publisert: Publisert:

I dag 06:13

– Jeg frykter at de økonomiske problemene statlige Avinor har, vil føre til at flyprisene øker markert og at flytilbudet blir dårligere, sier administrerende direktør i NHO Luftfart, Erik Lahnstein.

Det siste resultatet fra Avinor viste et tap før skatt på minus 482,5 millioner kroner i første kvartal 2024. Onsdag slippes tallene for andre kvartal.

E24 har tidligere skrevet at flyplasseieren kun var dager unna finansiell kollaps i slutten av 2023. Avinors toppsjef Abraham Foss har omtalt situasjonen i selskapet som «veldig alvorlig».

I midten av november i fjor tok regjeringen krisegrep og satt opp lufthavnavgiftene med 200 millioner kroner som flyselskapene må betale. Pengene går til Avinor for å hindre nedleggelse av flyplasser og i verste fall konkurs.

Samtidig er det varslet flere tiltak i statsbudsjettet for 2025.

 

Kan få «dobbel regning»

Lahnstein mener det må sterkere lut til enn økningen i lufthavnavgiftene, og ser ikke bort fra at flypassasjeravgiften kan bli brukt for å tette det finansielle gapet i Avinor-regnskapene.

– Jeg er redd for at regjeringen vil bruke store deler av de tre milliardene som flypassasjerene betaler i ekstra miljøskatter.

Han mener pengene heller burde brukes til å få ned utslipp gjennom mer bærekraftig drivstoff. På sikt tror Lahnstein at flypassasjerene må finansiere overgangen til mer slikt drivstoff uansett.

– Hvis flypassasjerenes miljøpenger nå sendes inn i Avinor-sluket ender flypassasjerene opp med å betale en dobbelt regning, sier han.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.