Men oppdraget er fortsatt hemmeligstemplet.

OPPSKYTING:  Dette bildet ble tatt 11. desember i fjor, da X-37B ble skutt opp med en rakett.Foto: REUTERS/Scott Audette
OPPSKYTING: Dette bildet ble tatt 11. desember i fjor, da X-37B ble skutt opp med en rakett.Foto: REUTERS/Scott Audette

I desember i fjor skjøt USA opp et romfartøy av typen X-37B. Den ser ut som en tradisjonell romferge, men er bare i underkant av ni meter langt, med et vingespenn på cirka 4,5 meter.

Men det ble ikke gitt noen konkrete opplysninger om hva oppdraget gikk ut på.

De eneste opplysningene man fikk, var at det var et ubemannet fly som skulle teste ny teknologi, som satellittsensorer og andre komponenter i verdensrommet. Nå har farkosten tilbrakt ett år i bane rundt jorda, men fortsatt er det et stort mysterium hva den gjør der ute, skriver LA Times.

Bygd på oppdrag av NASA

Planen er at X-37B skal lande på Vandenberg flybase, som ligger nordvest for Santa Barbara i California. Det amerikanske luftforsvaret har imidlertid aldri gitt noen opplysninger om når det skal lande.

Men selv om informasjonen om fartøyets formål er hemmeligstemplet, er det noen detaljer som er kjent. For ti år siden ble romflyet bygd på oppdrag fra NASA. Programmet ble i 2004 overtatt av Pentagon og all informasjon ble deretter hemmeligstemplet.

Det er tredje gang luftforsvaret har sendt opp et romfartøy av denne typen. Det første ble skutt opp i april 2010 og landet 224 dager seinere. Det andre fartøyet som ble skutt opp, var ute i rommet i hele 469 dager.

Spionasje-rykter

På grunn av hemmelighetskremmeriet rundt oppdragene, har noen analytikere spekulert i om de kan være forløpere til et romvåpen, som kan slippe bomber eller koble ut andre lands satellitter.

Det verserte også rykter om at fartøyet spionerte på det kinesiske romlaborataoriumet Tiangong-1, skrev BBC i desember i fjor.

Brian Weeden, som tidligere har jobbet i det amerikanske luftforsvaret og som er en ekspert på romfartssikkerhet, sier til LA Times at den offisielle forklaringen om at de tester ny teknologi, nok stemmer. Han sier også at det godt kan være dette romflyet overvåker Midtøsten-regionen.