tirsdag 20. januar 2015

Sola Flystasjon - Kun helikopterbase og litt F-16 under kriser

- Snikavvikling av Sola flystasjon

Ordfører i Sola kommune vil stoppe det kan kaller for forsvarets snikavvikling av Sola flystasjon. Varsler forsvarsministeren.

- Jeg er bekymret for det som skjer på Sola og oppfatter nå at en langt på vei snikavvikler restoppgavene ved Sola flystasjon, sier ordfører i Sola kommune, Ole Ueland.
Han mener at dette får følgende konsekvenser:
- Vår posisjon for godt vertskap for aktivitetene til Nato samt våre planer for beredskap svekkes, sier Ueland.
Han mener at begge deler nå er svekket.
- Det er helt åpenbart nå når vi ikke skal ta i mot fly på den militære delen av Sola, sier Ole Ueland.

Varsler forsvarsministeren


Les også

Sola flystasjon skal i fremtiden kun drifte redningshelikoptrene i 330-skvadronen. All annen militær flytrafikk stoppes.

Sola Flystasjon skal ikke lenger ta i mot fly

Sola flystasjon skal i fremtiden kun drifte redningshelikoptrene i 330-skvadronen. All annen militær flytrafikk stoppes.
- I disse tider er det svært viktig at vi er spesielt oppmerksom på beredskap. Vi må ha flybaser i Sør-Norge som kan ta i mot fly på kort varsel og som er operative. At Sola flystasjon legges ned bit for bit, i det skjulte på denne måten, forundrer meg, sier Sola-ordføreren.
Han vil med det første varsle forsvarsministeren og partikollega Ine Marie Eriksen Søreide (H) for å be om en redegjørelse i saken.
- Jeg oppfatter ikke at det som nå skjer ved Sola er i tråd med det som har vært signalisert at flystasjonen skal ivareta av restoppgaver, sier Ueland, som legger til at han også vil ta opp saken med politikerne på Rogalandsbenken.

Øvelser


Sola Flystasjon skal ikke lenger ta i mot fly, Luftforsvaret bekrefter at beslutningen alt er tatt. Ansatte ved Sola håndterer rundt 100 landinger av egne og utenlandske transport- og jagerfly i løpet av et år.

Sola Flystasjon skal ikke lenger ta i mot fly, Luftforsvaret bekrefter at beslutningen alt er tatt. Ansatte ved Sola håndterer rundt 100 landinger av egne og utenlandske transport- og jagerfly i løpet av et år.
FOTO: Fredrik Refvem

Ole Ueland viser til at Sola har en helt spesiell strategisk plassering i forhold til Nordsjøbassenget.
- Sola flystasjon var helt sentral i forbindelse med Øvelsen Gemini, der politi og forsvaret trente sammen i seinest i fjor. Sola har også vært øvelsesbase for andre, store Nato-øvelser. I tillegg ligger flystasjonen strategisk i forhold til Nordsjøen og norsk sokkel, sier Ueland.
Og legger til;
- Øvelser er viktige, ikke minst i forhold til beredskap og at vi er trente og forberedte på hvordan vi skal opptre i tilfelle krise og alvorlige hendelser. Når aktiviteten avvikles på denne måten kan ikke det skje uten debatt. Det er derfor viktig for oss å gjøre den politiske ledelsen oppmerksom på saken. Jeg er i tvil om at dette er politisk forankret eller om dette er noe som pågår kun internt i forsvaret, sier Ole Ueland.

Flystopp

Stian Roen, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret gjentar overfor Aftenbladet at Luftforsvaret i fremtiden skal fokusere på helikoptervirksomhet og høyluftmilitær beredskap for F-16 aktivitet ved Sola.
- Vi har ikke noe oppdrag ut over dette. Han bekrefter at det er gitt instrukser om stopp i flymottak til Sola og at oppgavene ved Sola skal ivaretas av andre, noe som ble besluttet ved nedleggelsen av flystasjonen i 2009, sier Roen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.