mandag 4. juni 2018

Starfighter`n på Sola - Stavanger Aftenblad

Litt infantil journalistikk kanskje. Burde tatt med at bildet er tatt rett foran gamle 718 skvadron, at det var mange norske Starfightere som havarerte, og at "alvorlig skadet" istedet for havarerte høres pussig ut. (Red.)

CF 104 D Starfighter LN-STF på Sola lufthavn 2.juni. Neste helg kan du se veteran-flyet på Sola Airshow. Ralf Halvorsrod
Legendarisk Starfighter på Sola
Lørdag landet kampflyet Starfighter 637 på Sola. Det er den eneste Starfighteren det går an å fly i Europa.
Oppdatert: 04.jun.2018 07:33
Publisert: 02.jun.2018 22:14

«Starfighter» høres for noen ut som noe i Star Wars. For fly-entusiastene er det «Justin Bieber i Oslo»- tilstander.
Neste helg er det er det Flydagen Sola 2018, da skal veteranen virkelig få vist seg frem.
Kjendis
Entusiast Ralf Halvorsrød var tilstede da flyet kom til Sola.
– I fjor var det rykter om at flyet kanskje skulle komme hit. Da kom det jo en haug med italienere som ville se flyet, så dette er stort.
Flyet som landet på Sola ble tatt ut av aktiv tjeneste i 1983. Starfighter er forgjengeren til dagens F16-fly. Den første Starfighteren i Norge tok av fra Bodø 12. august 1963. Fra 60- til 80-tallet var det mange av disse flyene i luften, nå er det kun tre flygedyktige igjen. To i USA og ett i Europa, nærmere sagt Bodø.
– Det er et ikon, sier Helge Andreassen, leder i stiftelsen Starfighterens venner.


Starfigther 637 i luften over Sola.
Ralf Halvorsrod
Ildsjeler
Det er Starfighters venner som står bak arbeidet. Det har tatt 13 år å få fly nummer 637 opp i luften. Jobben er gjort utelukkende av ildsjeler og helt på frivillig basis. Foreningen består av engasjerte pensjonister.
– Det var det mest brukte jagerflyet i den kalde krigen, og har for mange blitt et symbol på den tiden, sier Andreassen, som selv har flydd Starfighter-fly på 70-tallet.
For Starfighterens venner har det vært viktig å ta vare på historien til flyet. De kom til Sola lørdag og forventer en del oppmerksomhet under Flydagen på Sola.
Flyene hadde, tross sin popularitet, et rufsete rykte og ble kalt «The Widowmaker». I Tyskland var det over 900 slike fly, der ett av tre fly ble alvorlig skadet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.