torsdag 21. mai 2020

Andøya Rocket Range får midler til vesentlig utvdelse - Space Port høres ba ut...- NRK

På meg virker dette som om noen politikere angrer etter vedtaket om å ødelegge Andenessamfunnet med flyttingen av 333 skvadron. Dette er ren avlat. Skrytet fra Enoksen om 60 års erfaring virker litt hult all den tid svenskenes Esrange nær Kiruna  bare ligger 4 år bak. Der har det foregått mye mer testing av fly, flyrelaterte raketter og bakkeradarer, i tillegg til den samme type raketter som skytes opp fra Andøya, altså Sounding Rockets. I Kiruna ligger Kiruna Institute of Space Physics og Luleå University of Technology's Department of Space Science. Under normale forhold har Kiruna langt flere sivile flyginger enn Andenes, nær 10x så mange. De har også hatt AIP FAL, altså toll- og immigrasjon som per i dag kan fåes på anmodning. Kiruna har også jernbaneforbindelse, ikke bare til Narvik, men til resten av landet. Ordføreren ser for seg at rakettoppskytninger kan trekke til seg mer turister og drar paralleller til den amerikanske rakettbasen Cape Canaveral og Kennedy Space Center, står det å lese. Optimismen bør være mer dempet. (Red.)

Les hele artikkelen her: https://tinyurl.com/ybght3kw og her: https://tinyurl.com/ycr9va43

Nå kommer millionene som kan gjøre Andøya til hovedsete for satellittoppskyting i Europa
Regjeringen vil gi 365 millioner for å bygge den planlagte oppskytningsbase for små satellitter på Andøya.
Andøya Space Port
På Andøya Space Center i Nordland arbeider de nå for å sende satellitter i bane rundt jorda. De ønsker å bli de første i Europa til å gjøre dette.
FOTO: NORCONSULTS FAGRAPPORT SAMFUNN
Publisert i dag kl. 06:00 Oppdatert for 20 minutter siden

Det pågår et romkappløp i Europa. Norge konkurrerer med Sverige, Skottland og Portugal om å bli nytt hovedsete for satellittoppskyting.
I dag må småsatellitter skytes opp sammen med større satellitter, noe som kan bety lang ventetid og en høy prislapp for småsatellittene.
Nå kan slike satellitter kun skytes opp fra India, USA, New Zealand og Fransk Guyana.
Det kampen står om er å være først i Europa med å sende satellitter rundt jorda.
Disse små satelittene omtales som framtiden, og kan brukes til jordobservasjon, navigasjon og kommunikasjon.


En fornøyd Odd Roger Enoksen i "Oksebåsen" - Bladet Vesterålen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.