onsdag 23. juni 2021

Droner og Forsvaret - Utviklingen i Norge - Jan-Petter Helgesen


Det har rent en del vann i havet etter at Forsvarssjef  (2005 - 2009) Sverre Diesen lanserte sin Forsvarsstudie av 2007. I den mente han at Norge ikke burde befatte seg med droner. Dessverre. Norge får nå en bratt læringskurve sammenliknet med mange andre NATO land. Helgesen beskriver her en utvikling som burde ha startet for alvor i 2007. (Red.)



Forsvaret vil gjøre storkjøp av droner

Forsvaret i Norge vil bli storbruker av droner i årene framover. I vinter sendte forsvaret en melding til droneindustrien globalt hvor de etterlyste informasjon om og kostnaden for kjøp av opptil 410 droner av forskjellig størrelse og bruk.

DRONER

Av Jan-Petter Helgesen

I meldingen ble det opplyst at forsvarsmyndighetene hadde inntil 300 millioner kroner å kjøpe droner for. Ifølge Regjeringens innkjøpsplan for årene 2021 til 2028 som ble presentert tidligere i vår, kan det bli aktuelt å kjøpe droner og dronemateriell for mellom 545 og 850 millioner kroner de neste sju årene.

Seniorrådgiver Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsmateriell opplyser til Norges Forsvar at hensikten med prosjektet er å skaffe en langtrekkende og vær-robust dronekapasitet for bruk på taktisk nivå i Hæren.

Seniorrådgiveren viser til at Hærstaben for tiden er godt i gang med å skrive konseptvalgutredningen såkalt KVU. Arbeidet ligger noe bak tidsplanen. Dette har ifølge Tank-Nielsen hovedsakelig sammenheng med spredningen av Covid-19-viruset.

Behovsdokumentet og kravdokumentene for prosjektet er derimot ferdig skrevet og godkjent. Videre er også markedsundersøkelsen gjort ferdig.

-    Dette danner grunnlag for det videre arbeidet med mulighetsstudien for droneanskaffelsen. Planen er at det hele skal bli gjort ifølge tidsplanen, opplyser seniorrådgiver Tank-Nielsen.

 

Foreløpige planer

Den nylig presenterte innkjøpsplanen for forsvaret inneholder informasjon om planlagte materiellinvesteringer og anskaffelser for forsvarssektoren i årene fram til 2028. Prosjektene er dermed ikke godkjente.

I meldingen som i vinter gikk til verdens droneindustri heter det at den norske kostnadsrammen foreløpig er satt til 300 millioner kroner.  For denne summen håper forsvaret å få levert inntil 410 droner fordelt på fire ulike klasser.

-         Det er uhorvelig mange droner. Når vi ser på beløpet som er tilgjengelig og antallet det er behov for så skjønner vi at prisen må være lav for at forsvarets behov skal bli dekket hundre prosent, sier prosjektleder Bernt-Erik Bergersen i Forsvarsmateriell, til Dronemagasinet.

Forsvarsmateriell og Hærstaben står sammen bak anbudskonkurransen eller markedsundersøkelsen som ble sendt til droneindustrien i vinter. Det understrekes at fortsatt er prosjektet i en tidlig fase.

-    Informasjonen som mottas vil bli brukt til å lage et forslag til framskaffelsesløsning. Denne vil bli sendt Forsvarsdepartementet for videre behandling, sier seniorkonsulent Ingunn Ekholm i Forsvarsmateriells avdeling for luftkapasiteter.

      Håpet er at forsvaret kan begynne anskaffelsene allerede neste år. Kjøpene skal etter planen foregå over en femårsperiode fra 2022 til 2026.

 

Styrke forsvaret

Målet med dronekjøpet er å styrke forsvaret i Norge sin evne til å drive luftovervåking av overflateaktiviteter i dagslys og mørke i typiske verdensomspennende, militære forhold.

Dronene som er aktuelle deles i fire ulike klasser.

Disse er blant annet lettvektsdroner. Her ber man om pris for et beregnet behov på mellom 50 og 250 droner inkludert reservedeler, opplæring og dokumentasjon.

Den andre typen man ber om er innendørsdroner. Pris er ønsket for 10, 20 eller 30 droner.

Den tredje typen som etterlyses er VTOL-droner, det vil si droner som kan lette og lande vertikalt. Ønsket fra forsvaret er et antall på mellom 20 og 100 leveranser av en slik type.

Den fjerde typen man ønsker tilbakemelding om er 10, 20 eller 30 overvåkingsdroner.


Intet er avgjort

Fra Forsvarsmateriell understrekes det at det ikke er sikkert at forsvaret kommer til å anskaffe alt man ber informasjon om. Det pekes på at anskaffelsesprosjektet ikke er startet. Tilbakemeldingene vil vise om et eventuelt kjøp blir aktuelt. Blant annet vet en ikke hva prisen ender på, heter det i meldingen til droneindustrien.

Den norske bedriften Nordic Unmanned  i Sandnes har det siste halve året gjort flere avtaler om salg av droner og dronemateriell med forsvaret via Forsvarsmateriell. Før jul i fjor sikret bedriften en dronekontrakt med de militære her i landet på 40 millioner kroner. Samtidig ble også Justisdepartementet inkludert i kontrakten gjennom en opsjonsavtale.

-         Denne kontrakten er veldig viktig for oss både på grunn av størrelsen og fordi det er en av de første regulære anskaffelsene for ubemannede farkoster i forsvarssektoren, sier daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned.

Selskapet kommer i tiden framover til å jobbe tett med Forsvarsmateriell sine anskaffelser innen drone programmet VTOL UAS. Sandnes-bedriften skal levere Lockheed Martin-droner til Forsvarsmateriell etter først å ha utstyrt dem med et norsk radiosystem. De første dronene skal leveres allerede i år.

Dronene blir sannsynligvis ikke væpnet. De skal primært brukes til informasjonsinnhenting og situasjonsforståelse, men de kan også bruks til baseforsvar og offensive operasjoner

Det er ikke klart hvilke avdelinger som skal operere dronene. Utstyret kan brukes av alle militære avdelinger pluss Justisdepartementet.

To dronetyper i dag

Black Hornet i bruk av US Army - Foto: US Army

Black Hornet video kamera bilder - Foto: US Army

Det norske forsvaret har i dag to typer droner i operativ bruk. Dette er minidronen PD-100 Black Hornet fra Asker-bedriften Flir og den amerikanske RD-11B Raven. Både Black Hornet som er et minihelikopter og Raven som er et lite fly med et vingespenn på omkring en meter, har vært brukt av norske styrker i Afghanistan.

Norge er sammen med 15 land i Nato deltaker i alliansen nye overvåkingsprogram bygget omkring fem store, avanserte og langtrekkende droner av typen RQ-D Phoenix-dronen. Denne er en videreutvikling av amerikanernes Global Hawk-drone.

Rekkevidde på overvåkingsdronen til Nato er omkring 16 000 kilometer. Base for dronene er på Sigonella på Sicilia.

Northrop Grumman Global Hawk er en stor maskin - Her på Beale AFB i California - Foto USAF

Nordic Unmanned gjorde i vår også en rammeavtale med Forsvarsmateriell som systemintegrator, inkludert opplæring og såkalt livssyklusstøtte for VTOL UAS. Kontrakten er på tre år med opsjon på å forlenge den med inntil sju år.


Salg til mange land

Bedriften ble startet i 2015 av fem tidligere ansatte i oljebransjen. I dag teller staben 55 personer med flere nyansettelser på trappene. Omsetningen antas å bli på 195 millioner kroner i 2021. Dette antas å vokse til 440 millioner kroner i 2024. Bedriften har de siste årene presentert et lite overskudd.

Selskapet er også i ferd md å vokse ut av lokalene i Sandnes. De har for øyeblikket større aktiviteter utenfor landets grenser enn i Norge. Virksomheter og kunder finnes i Frankrike, Sverige, Danmark, Spania, Belgia, Bulgaria, Romania, Hellas og Kypros. Mange av de internasjonale kundene er militære og statlige institusjoner.

En drone fra Nordic Unmanned gjennomførte i fjor verdens første leveranse av en vare til en offshore installasjon.  Ferden gikk fra Mongstad nord for Bergen til Troll A-plattformen i Nordsjøen.

Flyturen på 80 kilometer tok en time. Dronen fløy i 5000 fots høyde med en 3D-printet del til livbåtsystemet på plattformen.

Camcopter 100 - Foto: Nordic Unmanned

Dronen var av typen Camcopters-100. Dronen som opereres av flere lands forsvar og kystvakt er fire meter lang og veier 100 kilo. Marsjfarten er 150 kilometer i timen og den kan frakte last på inntil 50 kilo.


Minidrone

En annen stor droneleverandør til forsvaret er bedriften Flir i Asker. Den het tidligere Prox Dynamics.

Askerbedriften har levert minidronene kalt Black Hornet som norske militære styrker har benyttet på vellykket måte i Afghanistan. Dronene som bare veier 32 gram har også vært solgt til det amerikanske forsvaret.

Nylig kjøpte forsvaret i USA en ny leveranse Black Hornet for omkring 140 millioner kroner.  Dermed har US Army kjøpt droner fra Flir for nær 700 millioner kroner. Totalt er minidronen solgt til mer enn 40 nasjoner.

Flir har utviklingsavdeling på Hvalstad i Asker. Produksjonen foregår på Eggemoen i Ringerike kommune.

I Norge gjennomførte Rikshospitalet i vår de første prøveflyginger med blodprøver ved hjelp av droner. Også det nye Universitetssykehuset i Stavanger som er under bygging vil bruke droner til transport av blodprøver og annet materiell mellom det nye og gamle sykehuset i byen. Flydistansen blir tre-fire kilometer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.