tirsdag 29. juni 2021

Norwegiansaken - E24 oppdaterer oss

 

Folketrygdfondet vil også ta saken opp med Norwegians styre. (Red.)

Iselin Nybø etter Norwegians bonus-svar: – Dårlig dømmekraft

Norwegian hevder de hemmelige bonusene til toppledelsen ikke brøt med noen regler. Næringsministeren sier hun er skuffet og at Norwegian «har en stor jobb» foran seg med å bygge opp omdømme sitt igjen.

Publisert: Publisert:
Saken oppdateres...

Etter at E24 forrige uke kunne avsløre at toppledelsen i Norwegian hadde mottatt hittil ukjente bonuser, har debatten rast.

Selskapet tidligere styreleder Niels Smedegaard har argumenert for at bonusene ble påtenkt i fjor høst, da Norwegian i praksis var konkurs.

På andre siden har politikere, fagforeninger og investorer som Nordea og Folketrygdfondet reagert på det som har blitt beskrevet som «umusikalsk».

I etterkant har næringsminister Iselin Nybø krevd en full redegjørelse fra Norwegian. Tirsdag har departementet lagt ut brevet på sine sider.

– Norwegian bedyrer at de har holdt seg til de juridiske forpliktelsene i avtalen med staten, og at den statlige støtten ikke har blitt brukt til bonusene, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en uttalelse.

LES OGSÅ

Norwegians toppledelse mottok hittil ukjent millionbonus i mai

Det sentrale spørsmålet har vært om Norwegian brøt bonusforbudet som lå inne som et vilkår i den statlige lånegarantien på tre milliarder kroner som Norwegian fikk i fjor.Garantiordningen ble den 26. mai avløst av ny krisehjelp fra staten - denne gang i form av et hybridlån på 1,2 milliarder som styrker selskapets egenkapital.

Staten har som en del av denne transaksjonen også fått et rentefritt oblgiasjonslån som Norwegian må betale tilbake innen 2026, i et forsøk på å betale tilbake mest mulig av de tre milliardene i garantier som ble tapt i fjor.

LES OGSÅ

Næringsministeren krever full bonus-redegjørelse fra Norwegian

– Svært skuffende

- Det er like fullt svært skuffende at de bevilger store bonuser idet selskapet er ute av kravene i garantiordningen for norsk luftfart. Det er usolidarisk overfor både ansatte, kunder, aksjeeiere og kreditorer som har stilt opp for Norwegian. Det viser dårlig dømmekraft. Styret og administrerende direktør Geir Karlsen har en stor jobb foran seg med å forklare dette og bygge opp igjen omdømmet til Norwegian, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

- Koronastøtten fra staten gjorde at Norwegian overlevde som selskap. Våren 2020 fikk Norwegian tilgang til 3 milliarder kroner. I november samme år ba selskapet om ytterligere milliard-beløp. Da opposisjonen var klar til kaste milliarder etter et selskap i dyp gjeld sa regjeringen nei. Det var avgjørende for å få til en helt nødvendig omstrukturering. Da Norwegian var på vei ut av restruktureringsprosessen sa staten ja til å bidra med et lånebeløp. Summen av alt dette bidro til at Norwegian overlevde som selskap, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

- Vi har bevisst valgt å ikke gå inn som eier i Norwegian. Vi har gitt et lån på markedsmessige vilkår, og som kreditor måtte vi forholde oss til at markedspraksisen satte vilkårene. Alternativet hadde vært å ikke delta i redningsaksjonen. Da hadde staten tapt mesteparten av pengene sine, og tusenvis av arbeidsplasser hadde vært i fare, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Publisert:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.