tirsdag 22. juni 2021

Helikopter og Naval Strike Missile - Teknisk Ukeblad


Blandede følelser for Norge: Dette helikopteret kan bli det første som utrustes med NSM India ønsker kongsbergmissilet på sine nye MH-60R Seahawk. 

Det første Sikorsky MH-60R for India har nå fløyet for første gang. Kanskje vil vi på sikt se det utrustet med NSM. (Foto: NAVAIR) 

• PER ERLIEN DALLØKKEN 
• FORSVAR 
 • 22. APRIL 2021 - 19:00 

Utbredelsen av den nyeste versjonen av Seahawk kan bety nye muligheter: Da India i mai 2020 bestilte 24 MH-60R-helikoptre, kom det samtidig fram at de ønsket å klargjøre dem for kongsbergmissilet Naval Strike Missile (NSM).

 Onsdag meldte US Navys materiellorganisasjon Navair på Twitter at det første MH-60R-helikopteret for India nå har fløyet for første gang, fra Lockheed Martin-anlegget i Owego i delstaten New York. 

Snart 400 Seahawk Romeo
Indias ambisjon om å utruste sine kommende Seahawk med NSM ble offentlig kjent da det amerikanske utenriksdepartementet godkjente salg av helikoptre og våpen i april 2019. NSM er så langt ikke integrert på Seahawk eller noen andre helikoptertyper. Og motsatt kan MH-60R bære torpedoer og Hellfire-missiler, men det er ikke integrert noe kryssermissil på den såkalte Romeo-versjonen ennå. Derimot er NSM-forgjengeren Penguin integrert på tidligere versjoner av Seahawk, og håpet for den norske produsenten vil selvsagt være at en eventuell indisk bestilling kan bli en døråpner for NSM-HL(«helicopter launched») også for andre MH-60R-brukere. 

SH-60B Seahawk-helikopter fra US Navy skyter et Penguin-missil (AGM-119) utenfor Okinawa-kysten i Japan. 

Eksempelvis US Navy, som fra før er i ferd med å bli en storbruker av NSM på sine LCS-fartøyer og kommende fregatter, og har nærmere 300 Seahawk Romeo-helikoptre. I tilleg brukes MH-60R i dag av Australia (24), Danmark (9) og Saudi-Arabia (10), mens Sør-Korea og Hellas venter på henholdsvis tolv og sju helikoptre 

Teknisk Ukeblad har spurt Kongsberg Defence & Aerospace om status for NSM-HL, men har så langt ikke fått respons. 

Pingvinens utvikling 
Dersom India ender opp med å bestille NSM, vil det kunne åpne opp et nytt marked for kryssermissilet, slik en US Navy-bestilling gjorde for Penguin på 1980-tallet. Penguin-utviklingen, som ble gjennomført hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og etter hvert i tett samarbeid med daværende Kongsberg Våpenfabrikk og Sjøforsvaret, startet først på 1960-tallet. Etter ti års utvikling ble dette det første operative målsøkende sjømålmissilet i Nato. Ifølge FFI var Penguin-prosjektet ikke bare deres desidert største utviklingsprosjekt, men det kan også argumenteres for at det var største forsknings- og utviklingsprosjektet i hele Norge på 1960-70-tallet. 

På plass ved Svartehavet i 2024. 
I starten av 1985 var Penguin Mk 2 mod 7 for helikoptre i ferd med å bli ferdig (parallelt med Mk 3 for F-16), noe som medførte betydelige leveranser til US Navy og gjorde pingvinen til en eksportsuksess i dette nisjemarkedet. Det er totalt solgt over tusen missiler av alle versjoner. 

Når det gjelder NSM er dette så langt eksportert til USA, Polen og Malaysia. Romania har også besluttet å anskaffe missiler og skal i likhet med Polen bruke dem til landbasert kystforsvar. Målet er å ha NSM CDS («coastal defence system») på plass ved Svartehavet i 2024. Også US Marine Corps er i ferd med å innføre et lignende system, der utskytningsrampene monteres på ubemannede JLTV-feltvogner. Nylig ble det kjent at ambisjonen skal være å ha 252 slike innen 2030. KDA opplyste til Teknisk Ukeblad tidligere i april at marinekorpset ønsker å deployere de første NSM-missilbatteriene i løpet av kommende år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.