lørdag 28. januar 2023

Databrikker viktig ingrediens i våpenkappløpet - Morgenbladet




 Les hele artikkelen her: https://tinyurl.com/387h9zwh

Det nye våpenkappløpet: Bittesmå databrikker med storpolitisk betydning

Databrikker har erstattet stål som verdensøkonomiens viktigste strategiske objekt. Rivaliseringen mellom USA og Kina måles nå best i milliarddeler av en meter.

 

Kvantesprang i nanometer: Et lite gløtt inn på ASMLs fabrikk i Veldhoven i Nederland i 2014, året før de fikk et stort gjennombrudd ved å benytte ekstremt ultrafiolett litografi (EUV) til produksjon av databrikker. (Foto: Jasper Juinen / Bloomberg via Getty Images/Bloomberg via Getty Images)

Av Sten Inge Jørgensen, journalist

Konkurransen om produksjon av databrikker har en tydelig storpolitisk dimensjon: Dette lille objektet kan i dag avgjøre hvilken vei globale maktkamper vipper.

Så la oss like godt hoppe rett ned i kaninhullet som skjuler seg i brikkenes miniatyverden:

Ved årtusenskiftet fant det amerikanske selskapet Cymer ut at det er mulig å produsere ekstremt ultrafiolett lys (EUV) ved å pulverisere dråper av tinn med laser 50 000 ganger i sekundet. I 2005 fikk den tyske presisjonsverktøyprodusenten Trumpf i oppdrag å lage en slik laser. Det ferdige produktet besto av 457 329 deler og var så treffsikkert at det kunne treffe en golfball på månen.

Tyske Zeiss fikk deretter i oppgave å konstruere et speil som kunne samle dette lyset og styre det mot en silisiumbrikke. Resultatet ble de glatteste overflatene på kloden. Dersom speilene ble skalert opp til hele Tysklands flateinnhold, ville ujevnhetene bare utgjøre en tiendedels millimeter. Nå ble det mulig å gravere funksjoner på databrikker som var flere tusen ganger slankere enn et menneskehår.

Dette var bare tre av de banebrytende innovasjonene som måtte til før nederlandske ASML i 2015 klarte å lage enda mindre og kraftigere databrikker – etter å ha investert flere titalls milliarder kroner. I dag brukes disse brikkene i alt fra smarttelefoner til romraketter.

Å hvile på laurbærene var imidlertid utelukket. I henhold til «Moores lov» skal ytelsen i databrikker nå dobles annethvert år, et kappløp mot det stadig raskere, stadig kraftigere og stadig mer mikroskopiske.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.