mandag 10. april 2023

Dronebransjen kan være tøff- Nordic Unmanned sliter - Stavanger Aftenblad

 

Sandnes-selskap i pengeknipe: Må hente 150 millioner før året er omme

Kontrakter på flere hundre millioner ble signert og antall ansatte vokste raskt fra en håndfull til 170. På det meste var Nordic Unmanned verdt over én milliard kroner. Nå må droneselskapet hente 150 millioner på åtte måneder.

Arne Roland, tidligere CHC-sjef, tok over som toppsjef
 i Nordic Unmanned for tre uker siden.
Publisert: Publisert:

– Jeg er helt overbevist om at Nordic Unmanned har en stor framtid. Ubemannede teknologier er allerede en stor del av industrielle og offentlige verktøykasser i både Europa og Amerika – og det blir i hvert fall ikke mindre av dette i framtiden. Jeg mener vi er godt posisjonert til å være attraktive innenfor både flytjenester og droneteknologier, sier Arne Roland, som ble ansatt som ny administrerende direktør i Nordic Unmanned for tre uker siden.

Eksplosiv vekst

Da tok han over etter Knut Roar Wiig, som forlot jobben på dagen. Wiig er en av gründerne av Sandnes-selskapet og fortsatt største eier med sine 9,4 prosent.

– Det har vært et sant privilegium å bygge og lede Nordic Unmanned som administrerende direktør og medgründer siden vi grunnla selskapet i 2014. Nå skal selskapet inn i en ny fase og da er det naturlig at noen andre tar over, sier Wiig.


Nordic Unmanned er et klassisk eksempel på et selskap som har opplevd en eksplosiv vekst på relativt kort tid. Antall ansatte gikk fra 30 til 170 på bare halvannet år og nye kontorer og produksjonsselskaper ble etablert i USA, Storbritannia, Belgia, Danmark og Tyskland. Kjøpmann Roald Helgø og Pizzabakeren-eier Jan Henrik Jelsa er blant de mest kjente aksjonærene.

  • I desember 2020 ble Nordic Unmanned registrert på Oslo Børs – som det første droneselskapet i Europa. I månedene etter hentet selskapet rundt 200 millioner kroner i markedet. I tillegg kom det jevnt og trutt nyheter om at selskapet hadde landet store avtaler i utlandet – blant annet med EU-byrået European Maritime Safety Agency (EMSA).
  • I februar 2021 ble aksjen til Nordic Unmanned omsatt for rett under 50 kroner – da var droneselskapet verdsatt til i overkant av 1 milliard kroner. Nå omsettes aksjen for litt over 4 kroner.
Knut Roar Wiig er største eier i Nordic Unmanned. 
Han er også en av gründerne av selskapet.

Gjeldsavtale på 180 mill.

Nå er Sandnes-selskapet i en situasjon hvor de har fått innvilget en et lån – eller en gjeldsavtale – på 180 millioner kroner med Sparebank 1 SR-Bank. Disse pengene skal gå til refinansiering av selskapet.

Lånet er innvilget under forutsetning av at Nordic Unmanned selv må hente rundt 150 millioner kroner i frisk kapital i markedet.

– Det finnes flere måter å hente inn disse på, men de to mest opplagte er salg av eiendeler og/eller gjennomføre en emisjon hvor nye og eksisterende aksjonærer kan tegne seg, sier Arne Roland.

– Avtalen med banken tilsier at pengene må være på plass i løpet av inneværende år, så det er klart at det blir viktig å få på plass. Samtidig er min jobb å sørge for sunn og god drift i hele konsernet. Alt henger sammen med alt, sier Roland, som var sjef for helikopterselskapet CHC i perioden 2012–2017.

Kuttet i ansatte

I september i fjor kom beskjeden om at Nordic Unmanned hadde et driftsunderskudd på 50 millioner kroner første halvår i 2022, og at selskapet måtte kutte 10–15 stillinger. Etter dette er enda flere stillinger fjernet, slik at konsernet nå har rundt 140 ansatte.

– Vi er på det nivået vi skal være, men i noen av datterselskapene i utlandet skal vi ansette for å kunne gire opp det neste halve året. Sommerhalvåret er høysesong for oss, så da er det viktig at vi er rigget – og i posisjon. Vi har god ordrereserve og positiv kontantstrøm, sier 56-åringen, som har mer enn 30 års erfaring fra ulike lederstillinger og styreposisjoner, på tvers av olje og gass, luftfart og eiendomsutvikling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.