fredag 25. august 2023

Norges kornberedskap må sees i sammenheng med Forsvaradepartementets satsing på Forsvar

 Det siste er at vi nå vil sørge for at det settes av 15 000 tonn årlig fremover for å heve kornberedskapen.

Storbergets rapport om Forsvaret er skremmende lesning. Før noen foretar seg noe som helst må rapporten ut på høring, en typisk demokratisk forsinkende faktor i en krisetid. Vel rapporten kom ut etter rapporten vedr. totalberedskapen, og her kommer korn inn i bildet. I en uttalelse i dag på NRK sier en fagperson at Norges reserve av korn bør tilsvare et normalt forbruk for 6 mndr. og 100 000 tonn. Det kan dessverre ikke være noen overraskelse for noen at det målet kan en skyte en hvit pinn etter, akkurat som anbefalingene i Storbergets rapport vedr. haster-investeringer. Regjeringen er ubrukelig, dessverre, når en nå hører at beredskapslagrene skal være 30 000 tonn. 

For øvrig mener jeg at handlingsregelen må økes til 5% av avkastningen fra oljefondet i stedet for 3. De overskytende 2% må øremerkes Forsvaret. Oljefondets verdi er i dag 15 115 000 000 000.- kr. 

(Red.)


Naturviterne

Det haster med etableringen av et beredskapslager for korn, men regjeringen somler.

Del
Totalberedskapskommisjonen mener det er nødvendig å øke selvforsyningsgraden og snarest starte oppbygging av lagerhold. I revidert budsjett mangler det midler til å få fortgang i arbeidet med et kornlager. – Tørken i Vest-Europa bare forsterker alvoret i situasjonen, uttaler forbundsleder i Naturviterne Morten Wedege.

Rapporten om Norges totalberedskap ble lagt frem 5. juni. Kommisjonen advarer mot at klimaendringer og konflikt utfordrer global matproduksjon og forsyningssikkerhet. Det samme slo Klima- og miljødepartementet fast i en rapport om det norske matssystemet og klimaendringer i fjor.

 - Totalberedskapskommisjonen anbefaler at lagerholdet av matkorn bør styrkes betydelig utover ambisjonen om 2 – 3 måneders forbruk, men i statsbudsjettet er det kun midler til et lager for noen dagers forbruk, påpeker Wedege.

Norge importerer store mengder vegetabilske produkter. Redusert matvareproduksjon, som følge av tørke og vannmangel andre steder i verden kan ramme norske forbrukere.

Det er langvarige tørke i store deler av Vest-Europa, noe som sammen med krigen i Ukraina skaper usikkerhet rundt årets europeiske kornproduksjon. Det kan drive allerede rekordhøye hvetepriser videre oppover.

Regjeringspartiene har i Hurdalsplattformen blir enig om et beredskapslager av korn, og Landbruksdirektoratets fagetater levere sin utredning for et beredskapslager av korn i februar i år.

Rapporten foreslo en opptrappingsplan på 15.000 tonn korn hvert år. Et lager på 3 måneders forbruk ville da kunne være etablert om 5 – 6 år. Forutsetningen er økte midler.

I budsjettet for 2023 er det satt av 20. millioner, mens fagetatene mener det trengs minimum 54. millioner for å dekke grunnkostandene ved etablering av infrastruktur og innkjøp.

I rapporten slås det fast at dagens budsjettrammer knapt rekker til et lager for 4 dagers forbruk. I revidert budsjett ble det lagt inn en økning på 3 prosent, som er mindre enn regjeringens eget anslag for årets prisvekst (5,4 prosent).

 – Hele poenget med beredskap er å være ute i tide før en krise, uttaler forbundsleder Morten Wedege, som mener regjeringens somling viser at alvoret ikke er forstått. Det tar tid å bygge opp et lager, samtidig er hele poenget med beredskap er å være ute i tide før en krise inntreffer, forklarer Wedege.

Naturviterne mener det trengs en opptrappingsplan for beredskapslager av korn, og at det burde ha kommet mer midler allerede i revidert budsjett.

- Vi opplever økende bevissthet rundt forsyningssikkerhet, forteller Wedege. Slik det ser ut nå, er det uvisst når en kan se for seg at Norge får etablert et tilstrekkelig beredskapslager for korn.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.