torsdag 31. august 2023

Ukraina - Ukrainas motangrep har vart en stund og går tregt - Media

 

Ukrainske soldater omkom i helikopterulykke

NTB

30. aug. 2023 21:35 – Oppdatert 30. aug. 2023 22:24

Seks ukrainske soldater mistet livet da to militærhelikoptre kolliderte øst i Ukraina, opplyser det ukrainske forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske medier skriver onsdag at ulykken skjedde tirsdag i nærheten av byen Kramatorsk øst i landet og at det dreier seg om to militærhelikoptre av typen MI-8. Disse er mye brukt av det ukrainske forsvaret.

En talsperson for det ukrainske luftvåpenet bekrefter onsdag overfor den ukrainske kringkasteren Suspilne at to helikoptre krasjet og at seks soldater mistet livet.

---#---

Britiske etterretningskilder oppleves av undertegnede som pålitelige. Disse er basert på mange kilder fra begge sider i krigen og beskriver grusomme hendelser og handlinger, akkurat som i andre kriger. Ukrainas bruk av droner langt inn i Russland er særdeles interessant og setter Norges innsats innen dette området i et spesielt lys, rett og slett for vi ikke har noen særlig droneaktivitet i vårt forsvar. Vi vil få en bratt læringskurve, for vi må engasjere oss før eller siden. 

Russerne er naturligvis redde for at Ukraina skal kunne avskjære deres styrker på Krim. Overfor denne trusselen truer Putin nok en gang med atomvåpen. Han mener også at Ukraina benytter vestlige droner mot russiske mål. Dette er neppe riktig, men det kan ikke forundre noen nå om Ukraina benytter vestlige deler kjøpt hvor som helst i Vesten, for å bygge egenutviklede droner og også andre typer våpen. Oppfinnsomheten er uansett særdeles stor. 

Et angrep natt til i går førte til at 4 Il-76 transportfly ble sett ut av spill, hele 800 km inne på russisk territorium. Vi så også at forsvaret av denne viktige basen, Pskov, ikke var forsvart med missiler. Putin vil få presset flere av sine viktige elementer lenger unna fronten etter dette. 


Det kan spekuleres på om F-16 kan være til særlig hjelp. Russerne har MANPADS som kan forsvare enkeltelementer mot lavtflygene fly, ikke bare mot helikoptre som vi har sett Ukraina skyte ned mange av med små missiler båret av èn soldat.

Denne krigen, akkurat som etter andre kriger, vil lære oss veldig mye om hva en kan forvente dersom en alvorlig konflikt skulle inntreffe i våre egne nærområder. Men først må det vel ut på høring og deretter diskuteres i en komité... Storberget må virkelig grøsse av mangel på handling her hjemme.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.