søndag 8. september 2024

Er israelsk eide datasentre i Norge en sikkerhetsrisiko? - Stavanger Aftenblad 30.8.24


Slår alarm om datasentre

Jørpeland: Stortingsrepresentantene Mímir Kristjánsson og Bjørnar Moxnes (R) krever ny sikkerhetsvurdering av Green Mountains datasentre etter at Israel har innført sanksjoner mot Norge. De frykter at sensitive data kan havne i hendene på israelsk etterretning.

– Vi kan ikke lenger ta for gitt at Israel er et vennligsinnet land når de nå sanksjonerer Norge. Dette reiser nye spørsmål om sikkerheten ved israelskeid datalagring på norsk jord, sier Mímir Kristjánsson til Aftenbladet.
– Rødt har misforstått, svarer Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth.
Torsdag besøkte de to Rødt-politikerne tomta der Green Mountain planlegger et nytt datasenter på Jørpeland.
Det norske selskapet, som er heleid av det israelske Azrieli Group, har allerede datasenter på Rennesøy og ønsker også å bygge datasenter på Kalberg, samt flere steder i landet.

Etterlyser sikkerhetsvurderinger

Bekymringen strekker seg utover lokale forhold:
– Data som lagres i disse sentrene kan potensielt utleveres til israelsk etterretning og militære. Dette kan få alvorlige konsekvenser, særlig for mennesker i Gaza eller nabolandene, advarer Kristjánsson.
Bjørnar Moxnes, som sitter i Stortingets utenrikskomité, har sendt et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsministeren om saken. Han etterlyser konkrete sikkerhetsvurderinger av det israelske eierskapet.
– Vi vet at selskaper er underlagt lovgivning i sine hjemland. Når Green Mountain eies av et israelsk selskap, må vi vite hvilke forpliktelser de har overfor israelske myndigheter, sier Moxnes.
Rødt-politikerne påpeker at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) tidligere har advart om manglende regulering av datasentre i Norge. I en rapport fra 2022 uttrykte NSM bekymring for oppkjøp og strategiske investeringer i sektoren.
– Det er påfallende at NSM ikke har gransket det israelske eierskapet like grundig som de ville gjort med et kinesisk selskap. Gitt den senere tids utvikling, mener vi det er på høy tid med en ny vurdering, sier Kristjánsson.
Rødt-politikerne viser til at Green Mountain nylig ble underlagt sikkerhetsloven i forbindelse med lagring av TikTok-data. De mener lignende vurderinger må gjøres for all datalagring i selskapets sentre.
– Vi snakker om enorme mengder potensielt sensitive data. Hvis Israel ikke lenger regnes som en pålitelig partner, må vi revurdere risikoen ved å la et israelsk selskap kontrollere denne infrastrukturen, understreker Moxnes.

Ingen tilgang

Green Mountain avviser påstandene. Selskapet forklarer at de kun leier ut plass og infrastruktur i datasentrene.
– Vi har på ingen måte tilgang til dataene og systemene som befinner seg på kundenes servere. Våre egne datasystemer for selve driften av anlegget er fullt ut separert fra våre kunders systemer, sier Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth.
Han understreker at heller ikke Azrieli Group har tilgang til kundenes systemer eller data, og at ingen med israelsk statsborgerskap er ansatt ved deres datasentre.
Green Mountain påpeker at de har jevnlig dialog med nasjonale myndigheter, inkludert NSM, etter at selskapet ble underlagt Sikkerhetsloven.
– Etter grundige undersøkelser i 2023, konkluderte blant annet NSM med at etableringen av vårt datasenter for TikTok på Heggvin ikke truet nasjonal sikkerhet, sier Hagaseth.
Green Mountain ønsker å åpne datasenteret på Jørpeland i 2026. Kunden er hemmelig, men det skal være et av verdens 20 største teknologiselskaper.
Arbeidet med regulering pågår. Det har kommet over 80 merknader til planene.
Mange er bekymret for sikkerheten siden Green Mountain hemmeligholder kunden.
«Vi vet ikke hvem sine data som skal lagres og hvilken sikkerhetsrisiko dette utgjør», argumenteres det.

Ingen vanntette skott

Kristjánsson og Moxnes avviser Green Mountains forsikringer om datasikkerhet.
– Vi er ikke betrygget. Det finnes ingen vanntette skott i et konsern, selv om de påstår det, sier de.
Rødt-politikerne er kritiske til hemmeligholdet rundt hvilke data som skal lagres og etterspør grundigere sikkerhetsvurderinger fra myndighetene.
Moxnes trekker paralleller til TikTok-senteret på Hamar, hvor Green Mountain ble underlagt sikkerhetsloven grunnet bekymringer for kinesisk tilgang til brukerdata.
– Det samme gjelder jo her, sier de.

Her er hele tilsvaret fra Green Mountain

Et datasenter som Green Mountain leier ut plass i datasenteret og sørger for strøm, kjøling, tilgang til fiber og fysisk sikkerhet. Vi bygger, drifter og vedlikeholder denne infrastrukturen slik at kunden til enhver tid er garantert oppetid. Det er kundene selv som eier serverne i datarommet og det de inneholder. Green Mountain har på ingen måte tilgang til dataene og systemene som befinner seg på disse serverne. Ansatte hos Green Mountain har heller ikke fri tilgang til kundenes datarom. All tilgang godkjennes av kunde, overvåkes og logges hvis det er behov for våre ansatte å gå inn i disse rommene. Green Mountain har altså ansvaret for oppetiden og den fysiske sikkerheten til anlegget, mens kundene selv har ansvaret for den digitale sikkerheten (cyber security) til dataene sine.
Våre egne datasystemer for selve driften av anlegget er fullt ut separert fra våre kunders systemer.
Våre eiere, Azrieli Gorup, har på samme måte som Green Mountain heller ikke tilgang til kundenes systemer og data. De har heller ikke tilgang til Green Mountains egne systemer for drift av datasenter eller våre generelle forretningssystemer. Videre er det heller ingen nåværende eller tidligere Azrieli-ansatte eller andre personer med israelsk statsborgerskap som er ansatt eller jobber ved våre datasentre. Våre eieres hensikt med selskapet er basert på kommersielle interesser.
Green Mountain har jevnlig dialog med nasjonale myndigheter, herunder NSM nå som Green Mountain AS er underlagt Sikkerhetsloven. Vi følger deres instruksjoner og råd for å ivareta sikkerheten til vår samfunnskritiske infrastruktur. Etter grundige undersøkelser i 2023, konkluderte blant annet NSM med at etableringen av vårt datasenter for TikTok på Heggvin ikke truet nasjonal sikkerhet.
Hvis det skulle bli påstått noe om Azrielis involvering på okkupert land, kan vi for øvrig legge til følgende:
Azrieli Group Ltd. har ingen eiendeler eller eiendom i okkuperte territorier slik det enkelte steder hevdes, blant annet gjennom et påstått eierskap i selskapet Sonol. Azrieli er et børsnotert selskap (på børsen i Tel Aviv) og legger inn offentlige rapporter regelmessig. Som en del av sine offentlige registreringer rapporterte Azrieli tidlig i 2016 salget av sine eierandeler i Sonol. Transaksjonen med salg av alle eierandelene ble fullført i juli 2016.
Azrieli Group har en passiv minoritetsfinansiell investering i Israels største bank, Bank Leumi. Denne investeringen anses som likvide midler, akkurat som enhver annen minoritetsholding et selskap har i aksjer eller valuta. Azrieli Group sin eierandel i Bank Leumi har blitt gradvis redusert gjennom de siste årene, fra ~4 % til ~2 % i dag. Azrieli Group har dermed ingen aktiv involvering i de okkuperte områdene. Bank Leumi er også et av selskapene som det norske oljefondet (NBIM) i dag også har eierskap i.
Foruten om dette har vi ingen spesifikk kommentar til utspillet fra Rødt, da spørsmålet er rettet til statsråden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.