søndag 8. september 2024

Midtøsten - Hvorfor USA ikke greier, eller ønsker å ikke greie å få det til - CNN

 

Denne saken kom ut på "Meanwhile in America" i regi av CNN. Oversatt via Goggle Translate. Sionist lobbyen i USA synes å styre politikken. Myrderiene- og utsultingen av palestinere foregår med uforminsket styrke. Husk at det å kritisere Netanyahu eller politkken hans ikke er anti semittisme. Det israelske drapet på en amerikansk aktivist på Vestbredden gjør ikke noe inntrykk. (Red.)



Why the US keeps failing and trying again to reach a Mideast ceasefire deal



 

Hvorfor USA fortsetter å mislykkes og prøver igjen for å oppnå en Midtøsten-våpenhvileavtale

Israels statsminister Benjamin Netanyahu snakker på Fox News torsdag. (Fox News)

I flere måneder har USA jaget en luftspeiling – en avtale om å frigjøre gisler i Gaza, for å få slutt på smertene til sivile palestinske borgere der og for å stoppe kampene mellom Israel og Hamas.

Men målet har aldri sett fjernere ut, og Biden-administrasjonen har sjelden vært mer fremmedgjort fra statsminister Benjamin Netanyahu siden de Hamas-ledede terrorangrepene 7. oktober og starten på det israelske angrepet på Gaza.

Når en administrasjon gjentatte ganger forutsier at et utenrikspolitisk mål er i sikte, men ikke klarer å levere, slik denne har gjort, risikerer den å knuse troverdigheten og ser ut som den har sviktet en av toppprioriteringene. Politisk skadelig gransking er uunngåelig over hvorfor Biden-administrasjonen sløste bort kapital på et tilsynelatende håpløst mål og hvordan den feilvurderte situasjonen så dårlig.

President Joe Bidens team står nå overfor alle disse negative konsekvensene, og deres eksponering er spesielt akutt fordi det nå ser ut til å operere i en annen virkelighet enn Netanyahu. Washington hevder at en avtale er ni tideler av veien til fullføring etter diplomati som involverer USA og Qatar, mens den israelske lederen nekter for at den er i nærheten av.

Motivasjonene som førte administrasjonen inn i denne onde sirkelen av fiasko har ikke endret seg. Så Washington kan ikke gi opp. Biden er under enda større press for å sikre løslatelsen av amerikanere som antas å være holdt i Gaza etter Hamas’ drap på Hersh Goldberg-Polin, en amerikansk-israelsk statsborger blant seks gisler hvis kropper ble funnet søndag. Selv en liten sjanse for en avtale, som kan skåne andre gisler, ville ha enorme menneskelige konsekvenser.

Administrasjonens inderlige ønske om å stoppe krigen som smitter over i en fullskala regional konflikt betyr også at det fortsatt er avgjørende å få slutt på krigen. Det hvite hus har politiske så vel som humanitære motiver for å få slutt på slaktingen av palestinske sivile. Sinne over disse ofrene, spesielt blant progressive og arabisk-amerikanske velgere denne høsten, kan true valghåpene til visepresident Kamala Harris i hovedstaten Michigan, for eksempel.

Bidens beslutning om å avslutte gjenvalgskampanjen introduserte en ny og personlig dimensjon av Midtøsten-krisen for presidenten. Hvis ingen våpenhvile slår til i løpet av de neste månedene, vil han stå overfor utsiktene til å gi sin etterfølger en fiasko som vil bidra til å forme arven hans.

Til tross for sin frustrasjon har Det hvite hus ennå ikke brukt all mulig innflytelse på Netanyahu – og vil sannsynligvis ikke gjøre det.

Biden er en dypt pro-israelsk president og har så langt ikke vært villig til å bøye seg for progressive krav om å begrense USAs våpensalg til Israel for å tvinge Netanyahus hånd. Og utsiktene til at USA går bort fra Israel og offentlig gir en israelsk statsminister skylden for blindveien – på en måte som vil åpne den for anklager om å stille seg bak terrorister – virker fortsatt utenkelig. De vanskelige politiske omstendighetene er også en grunn til at det, til tross for Harris’ vilje til å bruke strengere retorikk mot Netanyahu, er vanskelig å se på at hun konstruerte et brudd med Israel som et av hennes første store utenrikspolitiske grep hvis hun blir president.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.