Mandag ettermiddag gikk alarmen på Værnes lufthavn, da de valgte å holde igjen et helt fly fordi de fryktet en av passasjerene kunne være smittet av ebola.
I over to timer ble passasjerene holdt igjen med en mulig smittebærer om bord i flyet som kom fra Amsterdam.
– Helsepersonell kom for sent, synes jeg. Det tok en times tid. Men politiet var raskere på banen, sier kommuneoverlege Leif Vonen i Stjørdal.
Det viste seg at personen kun hadde en uskyldig luftveisinfeksjon. Det kom også fram i ettertid at personen hadde vært i Øst-Afrika, og ikke Vest-Afrika, der ebolaen herjer.

Altfor lang tid

Per Jarle Ingstad - INNRØMMER SVIKT: Lufthavnsjef Per Jarle Ingstad (t.v.) og kommuneoverlege Leif Vonen har sett nærmere på hendelsen etter at situasjonen ble avklart. - Foto: Jøte Toftaker /
INNRØMMER SVIKT: Lufthavnsjef Per Jarle Ingstad (t.v.) og kommuneoverlege Leif Vonen har sett nærmere på hendelsen etter at situasjonen ble avklart.
Foto: Jøte Toftaker
Men tiden det tok å avklare situasjonen, bekymrer kommuneoverlegen.

– Å sørge for at personen kommer på et sykehus i stedet for å sitte på et fly er det viktigste, sier Vonen.
Flyet landet klokken 16.19, og først klokken 18.30 opplyste Helsemyndighetene til NRK at situasjonen var løst.
– Hvis det virkelig var en smittespreder blant dem, ville en ventetid på nesten to timer inne i flyet vært altfor lang tid, mener kommuneoverlegen.
Han mener det burde gått langt kjappere å isolere flyet.

– Viktig å lære av dette

Lufthavndirektøren innrømmer at ikke alt gikk på skinner.
– Fra vi får melding til situasjonen er løst, ser vi at det fins en del læringspunkter som vi skal ta med oss videre, sier Per Jarle Ingstad, fungerende lufthavndirektør på Værnes.
Partene har allerede hatt en debrif etter hendelsen.
– Det er ikke ofte dette skjer. Da er det viktig å lære av det, sier Ingstad.

Har hatt møter

Kommuneoverlegen forklarer at de har hatt møter nettopp for å møte en situasjon som den som oppsto på Værnes mandag ettermiddag.
– Vi hadde et beredskapsmøte forrige uke, nettopp med tanke på Ebola-fare her på Værnes, sier Vonen.
På møtet var Helse Midt-Norge og smitteverngruppa der, St. Olavs hospital, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Avinor og kommuneoverlegen.
Likevel tok det kritisk lang tid da den første smittesituasjonen oppsto på Værnes.