Leder Torkel Hasle (63) i AOPA Norge.
TEKNOLOGIOPTIMIST: Torkel Hasle mener det er teknologisk mulig å la folk på baken overta styringen av et passasjerfly.
Foto: AOPANO
– Hvis man ønsker dette, kan man ha dette innen fem år, sier Torkel Hasle, leder i Norsk Allmenflyforening (AOPA Norway) og teknologientusiast.

Franske etterforskere mener Germanwings-flyet ble styrtet med vilje av andrepilot Andreas Lubitz. Flyvelederne på bakken sendte nødsignal da flyet var på vei ned, men kunne ikke forhindre flytragedien. Det finnes det teknologi til, mener flere flyeksperter NRK har vært i kontakt med.
– I første omgang kunne bakkemannskapene holdt flyet stødig i luften inntil de hadde funnet ut mer. Hvis de da forstår at noe er galt, kunne de landet flyet på en flyplass, i dette tilfellet enten i Nice eller Marseille, sier Hasle.

– Kan forhindre flere ulykker

Hasle mener en overstyring fra bakken kunne forhindret en villet flystyrt, flykapring eller tap av kontroll på grunn av plutselig trykkfall, giftige gasser og lignende.
Helios-tragedien i 2005 krevde 121 menneskeliv. Pilotene besvimte som følge av oksygenmangel, men flyet fortsatte på autopilot inntil det gikk tom for drivstoff og styrtet.
Dette er et typisk eksempel på noe som kan unngås med ny teknologi.
– Dette er ikke veldig komplisert teknologisk, men alt innen flyteknologi krever en sertifisering som tar veldig lang tid, sier Hasle.

SAS: Ikke langt unna

Infosjef Knut Morten Johansen i SAS
TROR PÅ NY TEKNOLOGI: Infosjef Knut Morten Johansen i SAS sier det ikke trenger å være langt unna at fly kan overstyres fra bakken.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, er optimist med tanke på at teknologi kan bidra til økt sikkerhet i fremtiden. Han sier dette om muligheten for å overta styringen av et fly fra bakken:

– Det trenger ikke være så langt unna.
– Om få år vil det komme til å være en dobling av antall fly i lufta. Dagens ulykkesrate vil da oppleves uakseptabel. Ulykkene med teknologisk årsak synker mye raskere i forhold til ulykkene som skyldes menneskelig svikt, påpeker Johansen.
Johansen sier det sentrale blir å sikre at de som eventuelt overtar flyet har gode hensikter, men at det kan løses ved for eksempel å måtte kreve en godkjenning fra en høyere instans for å iverksette så drastisk tiltak som å overta kontrollen over et fly i luften.
– Teknologien kan bygge sikkerhetsbarrierer. Vi ønsker ikke at teknologien tar over, men at det samspiller med det intelligente mennesket, sier Johansen.
Men mennesker er sårbare.
Flystyrten i de franske alpene er den niende hendelsen de siste 40 årene hvor en pilot trolig har styrtet flyet med vilje. Ikke alle er bekreftet.

Tror det tar lengre tid

Petter Førde i Norsk Flygerforbund
TVILER: Leder i Norsk Flygerforbund, Petter Førde, tror ikke det er aktuelt i nær framtid at bakkemannskaper kan overta flygingen av et passasjerfly.
Foto: Norsk Flygerforbund
Leder i Norsk Flygerforbund, Petter Førde, er avvisende til muligheten for at bakkemannskaper tar over kontrollen av et fly. I hvert fall på kort sikt.

– Dette skjer ikke i min tid, sier Førde, før han legger til:
– Det kan godt hende det kommer en dag, men fra mitt ståsted, er det veldig langt fram i tid. Teknologien er ikke der, flyselskapene har ikke bedt om det, tilsynsmyndighetene har ikke vurdert det. Ting tar utrolig lang til i flybransjen.
Han sier det tok årevis før taleregistrator og ferdskriver kom på plass. Førde påpeker at det også vil koste mye penger.
– Noen må betale for det. Det blir ikke flyselskapene, det blir passasjerene.
Skal man bruke mer penger på sikkerhet, er det mye man bør gjøre før dette, mener Førde, og nevner mer trening, bedre innflyvningshjelpemidler, bedre sikring rundt flyplassene og hviletid.
– Det handler ikke om å beskytte egne medlemmer, det handler om sikkerhet, forsikrer Førde.
Et fransk helikopter flyr over åstedet der Germanwings-flyet styrtet
STYRTET: Et fransk helikopter flyr over åstedet der Germanwings-flyet styrtet
Foto: EMMANUEL FOUDROT / Reuters

Nytt våpen

Kilder i norsk luftfart som NRK har snakket med sier muligheten til å overstyre flyet fra bakken har vært diskutert siden 11. september 2001.
– Det har helt klart vært diskutert, men man har funnet at det ikke er hensiktsmessig. Det krever mer teknologi og det er også et kostnadsspørsmål. Slike hendelser er veldig sjelden, påpeker kilden til NRK.
Etter 11. september sa lederen av National Air Transportation Association, James Coyne, at fjernstyringsutstyr kunne forhindret terrorangrepet mot World Trade Center og andre kapringer. Han mente fly ville bli sikrere om de kunne styres fra bakken, ifølge Jyllands-Posten.
Andre har ment det bare vil skape et nytt våpen.
– Det foreligger noen temmelig innlysende nasjonale sikkerhetsinteresser, skulle jeg mene. Det er ikke så enkelt som det ser ut ved første øyekast. Hvis utstyret installeres i alle fly, og jeg kan styre alle flyene, vil det være skapt et nytt våpen, sa John Carr, leder av flyveledersammenslutningen National Air Traffic Controllers Association.

Kan mistolke informasjon

Hasle påpeker at det er noen betenkeligheter med alle automatiske løsninger.
– Om kommunikasjonen svikter, kan man mistolker informasjon fra flyet, selv om pilotene egentlig har kontroll. Men det er doble systemer på alt, så det skal ikke skjer. Og i verste fall lander man flyet uten grunn, sier Hasle.
– Hva om flyveledelsen kapres eller noen der gjør noe galt?
– Områdekontrollen er godt bevoktet. Dessuten vil det være sikkerhetsprosedyrer når dette settes i verk, sier Hasle.
Selv om teknologien finnes, er han klar over at ting tar tid i internasjonal luftfart.
FNs flysikkerhetsorgan ICAO vurderer nå krav om satellittsporing som følger flyet hele veien. Utstyr som kunne vist hvor Malaysia Airlines-flyet gikk ned.
– Teknologien har vært der i ti år, og jeg har det i mitt småfly, påpeker Hasle.

Fløy førerløst over England i 2013

Selskapet BAE Systems fløy i 2013 et ubemannet fly over Storbritannia. I testflyet kunne en person på flyet ta over dersom det oppsto noe uforutsett.
Flyet gjennomførte en tur på 80 mil fra Warton, Lancashire til Inverness i Skottland under kommando av en bakkebasert pilot og kontroll av NATS (National Air Traffic Control Services).
– De militære dronene blir fjernstyrt i dag med våpen om bord. Så det blir grundige testet før det kommer i sivilbruk. Det vil antagelig komme på fraktfly først, sier Andreas Sundt, leder i Norsk Flytekniker Organisasjon.

En kilde sier til NRK at alle fraktfly vil være uten pilot innen 30 år.

Airbus vurderer førerløse fly

Å kunne styre flyene fra bakken, er ikke bare sett på som et sikkerhetstiltak. Mye har dreid seg om å spare penger.
I sin fremtidsanalyse av luftfarten frem mot 2050 og utover, omtaler Airbus fordelen med førerløse fly. Det er altså samme selskap som nå ble rammet av det som synes å være en selvmordshandling.
I et ekstremt forslag drøftes muligheten for at passasjerfly kan fly sammen i flokker, noe som kan resultere i store energibesparelser. De vil da holdes synkronisert ved konstant overvåkning av hverandres posisjoner, skriver BBC.
– Vi tror at ubemannede fly er den neste store endringen i luftfarten, sier Doug Davis, leder for programmet for ubemannede fly ved New Mexico State University.
Det største hinderet er trolig å overbevise folk om at et ubemannet fly er trygt.
– For omtrent tre år siden ble ubemannede fly tryggere enn vanlige flyvinger. Det var altså flere ulykker med vanlige fly enn ubemannede fly per 100.000 flytimer, sier Missy Cummings, tidligere militærpilot og nå førsteamanuensis ved Massachusetts Institute of Technology’s department of Aeronautics and Astronautics.