torsdag 3. september 2015

MPA - Forsvaret i endring - Slutt for Orion ser det ut til - Av Jan-Petter Helgesen


Slutt med ubåtjakt for Luftforsvaret




Forsvarssjefen foreslår nedleggelse av basene Andøya, Kjevik og Kjeller i Luftforsvaret i sitt fagmilitære råd til regjeringen som skal offentliggjøres 1. oktober i år.

JAN-PETTER HELGESEN

STAVANGER

Forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen, foreslår en kraftig modernisering av våpengrenen med satsing på droner, satellitt-teknologi og langtrekkende våpensystemer i sitt råd om den framtidige utviklingen i Luftforsvaret. Tilrådningen skal danne grunnlag for regjeringens langtidsplan for årene 2017 til 2021 som skal vedtas av Stortinget innen sommeren neste år.

Størst blir endringen hvor Bruun-Hansen foreslår nedleggelse av antiubåtkapasiteten til de seks P-3 Orion-flyene til 333. skvadron på Andøya. Flyene som er i er med å avslutte et  moderniseringsprogram med nye vinger og moderniserte elektronikksystemer til 1,2 milliarder kroner, skal trekkes ut av tjeneste. Flybasen på Andøya skal stenges.


Overvåking prioriteres

I stedet vil forsvarssjefen satse på nye løsninger med ubevæpnede overvåkingsfly uten ubåtsøkkapasitet og ubemannede droner. Disse skal inngå i en ny overvåkingskvadron med base på Evenes. Innføringen av de nye overvåkingsflyene skal skje samtidig som Orion-flyene settes på bakken.
Per Gram i P-3C cockpit den 23.7.2015 - Foto: Dag Jørgensen

Dramatisk blir også nedleggelsen av befalsskolen og teknisk utdanning på Kjevik. Skolene som har holdt til på Sørlandet siden krigen, flyttes til Værnes for å danne et skolesenter sammen med Luftforsvarets flytaktiske skole, Seleksjonssenteret og Baseforsvartaktisk skole. Tidspunktet skal blant annet samordnes med utfasingen av F-16-flyene.

Det er nettstedet Aldrimer.no som presenterer forsvarssjefens råd til regjeringen. Her skal planene danne grunnlag for regjeringen langtidsplan for forsvaret for årene 2017 til 2021. Planen skal godkjennes av Stortinget innen neste sommer.


Klart for F-35

Innfasingen av de nye F-35-kampflyene vil føre til en planlagt reduksjon av den operativ evne i overgangsfasen. F-16 vil i denne tiden fortsatt være hovedtyngden i kampflystrukturen. I den mest kritiske perioden fra 2018 til 2020 må det tilføres nok ressurser til drift av F-16 samtidig som F-35 settes i operasjon. F-16  skal ivareta den hurtige reaksjonsberedskapen i mellomtiden.

 F-35 vil ventelig bli operativ i løpet av 2019 og vil i denne tiden få innført det  nye JSM-missilet, Operative med full bevæpning blir flyene i 2025.

Økende lufttrusler gjør også at luftvernet må bygges ut. Basene på Ørland og Evenes prioriteres. Dagens luftvern med middels rekkevidde skal erstattes innen 2023 med raketter med lengre rekkevidde.

Forsvarssjefen anbefaler  også at Luftforsvarets ledelse blir værende på Rygge. Det blir for kostbart å flytte staben til Bodø.


Bardufoss reduseres

Anskaffelsen av 14 NH-90-helikoptre fortsetter som planlagt. 337. skvadron med seks helikoptre baseres som tidligere bestemt på Bardufoss for å operere for Kystvakten.

334. skvadron som skal bemanne de fem fregattene i Sjøforsvaret får base på Haakonsvern ved Bergen. Hensikten er en effektiv samhandling med Marinen. Teknisk vedlikehold legges for begge avdelinger til Bardufoss.

To NH-90 av de 14 bestilte inngår ikke i de foreliggende planene.

I løpet av perioden vil også samtlige 18 Bell 412 SP-helikoptre samles på Rygge. 339. skvadron flyttes fra Bardufoss snarest mulig. Helikoptrene skal stå til tjeneste for spesialstyrkene. Nåværende oppdrag med å gi transportstøtte til Hæren avvikles.

DA-20 Falcon- flyene for elektronisk krigføring avvikles når F-35-flyene blir operative.

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.