torsdag 1. oktober 2015

Forsvarssjefens fagmilitære råd legges fram om en time, kl 10

Lekkasjer har florert, her fra NRK, Aftenposten og aldrimer.no:
Dette er noen av de viktigste konsekvensene i den billigste av de to modellene til forsvarssjefen. Dette forslaget er basert på en videreføring av dagens forsvarsbudsjett i 20 år – justert for inflasjon og økte personalutgifter:
  • Hæren blir kuttet til to kampklare bataljoner – det laveste nivået siden Norge ble selvstendig i 1905. Og mest dramatisk – vi må kvitte oss med alle tunge stridsvogner og alt artilleri. De to bataljonene vil heller ikke få luftvern til forsvar mot flyangrep.
  • Sjøforsvaret vil miste alle sine ubåter og korvetter. Kystvakten blir redusert med to fartøyer fra 15 til 13. De eneste fartøyene som blir igjen i Marinen er de fem nye fregattene som nettopp er satt i tjeneste, pluss et logistikkskip og noe containerbasert mineryddingsutstyr.
  • Luftforsvaret får bare 38 nye jagerfly av typen F-35 – i tillegg til fire treningsfly. Det er 10 færre enn det som er bestilt. Overvåkings- og antiubåtflyet P-3 Orion blir borte og det blir ikke anskaffet langtrekkende luftvernartilleri.
  • Hans Majestet Kongens garde, slik vi kjenner den i dag, vil bli kuttet til en liten styrke som skal konsentrere seg om vakthold på Slottet, parader og musikkorpsvirksomhet.
  • Heimevernet blir kuttet med 12.000 soldater. Ett heimevernsdistrikt og Sjøheimevernet legges ned.
En lang rekke mindre avdelinger og leire vil også forsvinne i dette forslaget.
Dokumentet bekrefter dermed en rekke lekkasjer som har kommet tidligere i sommer, blant annet i NRK og på nettstedet aldrimer.no.

 Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter
Haakon Bruun-Hanssen skal etter planen legge frem tre alternativer:
  • Et forsvar med utgangspunkt i dagens budsjett
  • Et forsvar der budsjettene økes med 0,5 prosent
  • Det som kalles forsvarssjefens anbefaling, et forslag som innebærer en økning fra drøyt 40 til rundt 50 milliarder i året, en økning på totalt 180 milliarder over en lengre periode.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.