søndag 18. mai 2014

Helikopterberedskap - Rot som ikke er lett å avvikle

AW139 med heis, men uten dedikert heisoperatør og redningsmann/paramedic

Saken under dreier seg om mye mer enn helikopterberedskap, men mye av rotet ligger begravet her. Har du fulgt med på bloggen vil du ha lest at jeg mange ganger har forsøkt å forklare problemområder basert på bl.a. egen erfaring. Det største problemet ligger i det faktum at den sivile redningstjenesten er militær. Jeg mener og hevder så sterkt jeg kan, at en tilsvarende sivil tjeneste ville kostet halvparten så mye i drift og vedlikehold. Allikevel, problemet er at driften er militær og Forsvarets behov kommer særdeles sterkt til uttrykk. Samhandlingen med politiet er et annet problemområde. Avtalen er forsterket under Faremo, slik at en virkelig ber om samrøre her.
Da en omsider bestemte seg for å sette ut kjøp av nye redningshelikoptre på anbud, så hadde politikerne en fantastisk mulighet, nemlig å se på helikopterberedskapen under ett. Heri ligger, foruten kjøp av redningsmaskiner, også vurdering av ambulansetjenesten med helikoptre samt politiets behov for spesielle tjenester. I tillegg kommer Forsvarets egne behov. På grunn av alle småkongene som jobber hardt for sine egne revirer, så var en slik tanke helt håpløs. Selv ikke en katastrofe som 2207 førte til samarbeid etatene imellom. En må altså:
  • Sivilisere en sivil tjeneste som redningstjenesten er
  • Arbeide for at politiet får egne helikoptre av typen Blackhawk som kan løfte elementer av beredsskapstroppen
  • Sørge for at Luftforsvaret får Blackhawk til CSAR og transportoppdrag
  • Sørge for at helikopterambulansetjenesten utstyres med helikoptre av typen AW139 eller EC145 med heis og heisoperatør for jobber innlands- og i kystnære farvann




I fjor overrakte justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap), styringen med departementet til Anders Anundsen (Frp). Han arvet uløste problemer med beredskapen i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Justisministre har ikke fått til god beredskap i Norge

Justisdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap får sterk kritikk i en ny rapport. Rapporten slår fast at en rekke av 22-juli-kommisjonens anbefalinger ikke er fulgt opp.

Rapporten, som VG har fått innsyn i, rammer nåværende justisminister Anders Anundsen (Frp), men særlig forgjengeren Grete Faremo (Ap).
Rapporten konkluderer med at departementet ikke har sørget for at justissektoren som helhet ivaretar et målrettet og effektivt beredskapsarbeid, og at departementet ikke har oversikt over status for arbeidet med samfunnssikkerhet, noe justisministeren jevnlig skal orientere regjeringen om.

Årelang intern konflikt pågår

Rapporten slår også fast at en årelang intern konflikt i departementet ikke har blitt løst verken av Anundsen eller Faremo. Samarbeidet mellom Politiavdelingen og Rednings- og beredskapsavdelingen skal være så dårlig at det rammer effektiviteten og kvaliteten i arbeidet.
– Dette tilsynet ble gjennomført rett etter regjeringsskiftet, og det er en bra statusrapport. Sånn sett er jeg heldig, for nå er det min jobb å rydde opp i det som ikke er ryddet opp i tidligere, sier justisminister Anundsen til avisen.

Faremo vil lese først

Grete Faremo ønsker ikke å kommentere saken før hun har lest rapporten.
Regjeringen ønsket en uhildet rapport, og fant det derfor ikke naturlig at Direktoratet for sikkerhet og beredskap, som ligger under Justisdepartementet, skulle gjennomføre tilsynet. Det er derfor Helsetilsynet som har utarbeidet rapporten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.