fredag 15. august 2014

Kongsberg 200 år - Våpenfabrikken - Teknisk Ukeblad

Kongsberg - Toshiba skandalen


I Teknisk Ukeblad 1314 er den en skikkelig skrytehistorie om selskapet. Det står å lese: "Når Norge og andre land skal fornye ubåtflåten, skal Kongsberg være der med det mest avanserte systemet".
Som gammel ubåtjeger så hyler dette imot meg som veldig provoserende. Forfatterne av artikkelen som går over mange sider, har ikke giddet å sjekke historien til Kongsberg når det gjelder den såkalte Kongsberg-Toshibasaken. En utro tjener greide følgende kunststykke:

The products which Toshiba and Kongsberg transferred to the USSR were shipped in violation of the Coordinating Committee for Multilateral Export Control (COCOM) rules. Both Toshiba and Kongsberg did seek and gain approval from their national authorities (Ministry of International Trade and Industry (MITI) in Japan and the Norwegian Trade Ministry); however, this approval was only given on the grounds that the companies stated the goods were of a lower specification. The transfer of machine tools with three or more independent axes to the Eastern Bloc and the USSR was prohibited. However, Toshiba alleged that the machine under transfer only possessed two independent axes, and Kongsberg alleged that the computers and software were for this less capable machine.

Ennvidere et lite utdrag: KONGRESSENS VEDTAK OM SANKSJONER MOT KONGSBERG VÅPEN-FABRIKK OG TOSHIBA MACHINE: - EN CASE-ANALYSE AV DEN AMERIKANSKE UTENRIKSPOLITISKE BESLUTNINGSPROSESS.
Dette er en case-analyse av den amerikanske utenrikspolitiske beslutningsprosessen, med utgangspunkt i hvordan den amerikanske Kongressen kom fram til vedtaket om sanksjoner mot Kongsberg Våpenfabrikk og Toshiba Machine. Ved hjelp av tre forskjellige tilnærminger som gir ulike framstillinger av hvordan amerikansk utenrikspolitikk utformes, forsøker jeg å forklare Kongressens sanksjonsvedtak våren 1988.

Dette maskin- og freseutstyret førte til at sovjetiske undervannsbåters propellsignatur og kavitasjon nærmest forsvant over natten, takket være Kongsberg. Dette var i 1987. Glemt naturligvis. Av noen.

Journalistene burde ha stilt spørsmålet hvorfor P-8 Poseidon nå skal rigges for -70 talls Harpoon og ikke Joint Strike Missile.

Til sist en kuriositet. Kongsbergs Terne missil gjorde det godt mot USS Nautilus (De-commissioned 1980) da KNM Bergen skåret en direkte treff nær seilet (tårnet) til Nautilus under en øvelse ved Key West 1962 i USA.

Image
Foto: USN

Oddvar Rønnes skriver fra opplevelsen:
Den 30. mars ble vi klarert fra verkstedet og vi startet med asdictester i øvelsesområdet. Den 9. april lastet vi ternerakettene igjen og vi var klare til å vise hva disse dugde til.

Her blir ternebatteriet inspisert av interesserte amerikanere.
Den 10. april startet vi øvelsene med USS Sea Peasher, en ubåt som hadde forsterket dekk over ubåtskroget for å tåle treffere av kalde raketter/bomber etc.
I tiden frem til den 24. april var vi på feltet daglig og skjøt raketter etter Sea Peasher ved enhver anledning, når vi hadde den på asdicen. Da dagen var slutt den 25. april var ubåten så skadet i dekket at den måtte tas ut av tjeneste og sendes på verksted. Interessen for den norske oppfinnelsen,Terne var vekket blant amerikanerne, men fremdeles igjenstod den store prøven, var terna god nok for å nedkjempe en atomubåt?

Den 2. mai startet asdicøvelsene men USS Nautilus, og den 4. mai skjøt vi de første ternerakettene mot fartøyet.
Den 7. mai fikk vi selebert besøk ombord, Militærattache Viseadmiral Hostvedt embarkerte med følge.


Her poserer gjestene mellom fartøyets offiserer. Garden i bakgrunnen.
Vi hadde ikke tid til festivitas, vår eksamen nærmet seg med en admiral ombord.

Ute på feltet ventet Nautilus, her overføres liasonoffiserer i sjøen. Nautilus var ett langt vanskeligere bytte å fange på asdicen, enn en konvensjonell ubåt. Men etter hvert som asdicoperatørene lærte seg krumspringene, satt rakettene der de skulle og når Nautilus kom til overflaten med ett direkte treff i tårnet, var det jubel ombord i gamle Bergen. Den raketten ble tilbakelevert til KNM Bergen med æresgarde som tegn på denne bragden. Denne raketten ble senere utstilt på torpedo/mineskolen på Haakonsvern.

Her demonstrerer Nautiluss hurtig oppdykk. Den 21. mai var eksamen bestått og vi kunne klargjøre for hjemtur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.