Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
Kalt streikebryter - får erstatning
Widerøe-ansatte får erstatning etter å ha blitt hengt ut som streikebrytere av fagforeningsfolk. Partene er til og med uenige om hvilke bannord som ble brukt.
– Vi må jo holde hjulene i gang.
Leif Arild N. Jensen (46) er bakkeansatt for Widerøe på Sandefjord lufthavn. En marsdag ifjor ble han og ti andre ansatte bedt om å fly til Brønnøysund for å få passasjerene avgårde da ansatte i bakkehåndteringsselskapet Air Service var i streik.
For Jensen var det selvsagt å si ja, og i løpet av noen timer satt han på flyet nordover.
– Widerøe sa at det juridiske var på trygg grunn. Da gjensto det bare ta en prat med kona, sier Jensen.
I Brønnøysund ble Widerøes ansatte møtt av sinte streikeledere i Air Service. Like etter ble navnene deres listet opp på hjemmesiden til Luftfartens Funksjonærforening (LFF). De bakkeansatte følte seg ærekrenket og gikk til sak mot LFF.
Lagmannsretten gir de Widerøe-ansatte medhold. Hver av dem er tilkjent 20.000 kroner i erstatning og motparten må dekke saksomkostningene.
Informasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe er lettet.
– Dommen sier at det ikke er streikebryteri å iverksette tiltak når en leverandør er i streik. Dette var en sak mellom Air Service og LFF og vi må gjøre det vi kan for å få passasjerene frem, sier Kongsteien.
Ble kalt «jævla svin»
Denne ettermiddagen har Nielsen nettopp tatt imot Widerøe-passasjerer som landet i Sandefjord fra Trondheim på oppsatt rutetid og det er stille på flyplassen.
Under streikedagene i Brønnøysund ifjor var stemningen en annen. Ifølge dommen skal de Widerøe-ansatte ha blitt trakassert og fått etter seg ukvemsord fra de streikende «slik som svin, hore, osv.» Noen av de ansatte skal ha blitt fysisk sperret idet de skulle inn på flyplassen.
– Jeg husker godt en episode hvor jeg ble kalt jævla svin. Det er klart det ikke er hyggelig, sier Jensen.
Leder Asbjørn Wikestad i LFF avviser påstanden og forklarer med sin nordnorske bakgrunn.
– I nord bruker vi ikke den slags rare ord. Det er østlendingene som sier det, mens i nord er det vanligvis ulike sider ved hesten som blir tatt i bruk, sier han.
Wikestad skal ha godkjent at de Widerøe-ansatte ble omtalt med navn på hjemmesiden til foreningen. Den begynte slik: «I norsk ordbruk gjennom mange, mange decennium har det vært slik at de som utfører streikerammet arbeid er streikebrytere. I Brønnøysund er det (...),» og deretter ble navnene listet opp.
Vurderer anke
Wikestad angrer ikke på omtalen selv om foreningen har tapt i to rettsinstanser.
– Hvis ikke det er streikebryteri når du utfører arbeidet til noen som er i streik, så vet jeg ikke hva som er det, sier Wikestad.
Han er bekymret for at dommen i lagmannsretten skal få stor betydning i senere arbeidskamper.
– Vanligvis har partene respekt for uskrevne regler i arbeidslivet og følger dem. Nå må fagforeningsmiljøet våkne, for hvis dommen blir stående så blir det en ny epoke. Da kan alle ende som offer, mener Wikestad.
– Vil dere anke?
– Det er ikke bestemt ennå, sier han.
Widerøe betalte advokaten til de ansatte mens saken pågikk. Advokat Knut-Marius Sture i Arntzen de Besche mener saken viser til at ansatte har rett til å beskytte seg mot å bli kalt streikebryter.
– En slik omtale kan være skadelig for eksempel ved jobbsøking senere i livet. LFF ble advart på forhånd mot å henge ut de ansatte på den måten, sier Sture.
Jensen er forberedt på en ny rettsrunde.
– Jeg ble utrolig glad over den siste dommen, men er selvfølgelig forberedt på at saken kan komme opp for Høyesterett. For oss er det viktig å få slått fast at vi ikke har gjort noe galt, sier han
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.