Noen kilometer nord for Oslo Lufthavn ligger Hurddalssjøen, en innsjø som vanligvis er helt islagt gjennom store deler av vinteren. Tidligere denne uka kunne Romerikes Blad derimot melde at vinteren nærmest har uteblitt midt ute på Hurdalssjøen.
For første gang i manns minne kommer Hurdalssjøen sannsynligvis ikke til å være heldekket av is i løpet av en vinter.
John Smits
Hurdalssjøen uten iskappe vil bety mer tåke ved Oslo Lufthavn når vindretningen kommer fra nord, forklarer John Smits.
Foto: Magne Hansen / NRK
– Dersom vintrene fortsetter slik, kan resultatet bli mer tåke på Gardermoen, sier statsmeteorolog John Smits.

Mild vinter

Tåke fra åpne vann er egentlig frostrøyk og oppstår når kald luft kommer over vann som er relativt varmt. Med kald og tung luft nær overflaten og varmere luft over, blir frostrøyken så tett at det blir til tåke. Kommer vinden nordfra, tar den med seg tåka til landets største flyplass.
– Denne vinteren har vinden stort sett kommet fra sør, så det har vært en ganske enkel vinter slik sett. Problemet oppstår når det er et svakt vinddrag fra nord. Da kommer vinden til å dra med seg lave tåkeskyer inn over den nordligste delen av rullebanene, forklarer Smits.
Kart Gardermoen
Det er to fuktighetskilder rundt Oslo Lufthavn. Den ene er Mjøsa (øverst i kartutsnittet), den andre er Hurdalssjøen som ligger rett nord for flyplassen.
Foto: Kartutsnitt NRK
Hittil i år har da også vinteren vært mild i området rundt Oslo Lufthavn:
  • For januar og februar er normalen, altså gjennomsnittsverdien for perioden 1961-1990, for målestasjonen ved Gardermoen henholdsvis -7.2 grader og -7.1 grader.
  • I årets to første måneder var middeltemperaturen ved målestasjonen -2.2 grader i januar og -1.2 grader i februar
Ved å ta en titt bakover ser man også en tendens i at vintermånedene ved målestasjonen på Gardermoen har blitt mildere over de siste tiårene:
GrafGardermoen
Den svarte linjen viser hvordan middeltemperaturen for de tre vintermånedene (desember, januar og februar) samlet sett har utviklet seg ved målestasjonen ved Gardermoen fra 1937 til 2014.
Foto: Meteorologisk Institutt

Kan bli forsinkelser

Ved Oslo Lufthavn beroliger operativ sjef i kontrolltårnet, Fred Arild Norum, reisende med at det er helt trygt å fly selv om det er tåke. Men blir det et hyppig problem kan resultatet bli flere forsinkelser.
Vanligvis er det 90 sekunder mellom hver landing. Melder tåka sin ankomst økes avstanden til ca tre minutter.
– Når kapasiteten faller fra 65 avganger og landinger til 40 i timen, sier det seg selv at det vil bli forsinkelser. Men det er fortsatt bedre enn å stenge flyplassen eller risikere sikkerheten til passasjerene, sier Norum.